El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta reclamarà a l’administració ajudes per als viticultors que han resultat damnificats després del darrer episodi de pluges torrencials i pedra que ha afectat la comarca de la Terra Alta i en especial als termes municipals de Batea i Caseres, tot i que també hi ha vinyes afectades als termes de Vilalba dels Arcs i La Pobla de Massaluca.
En total, són gairebé 3.000 hectàrees les danyades per aquestes tempestes que van deixar pluges de fins a 80 litres en menys de mitja hora en algunes de les zones afectades. A més, les pluges van anar acompanyades de pedra que han provocat uns danys als ceps que poden suposar pèrdues de producció de fins al 90% del raïm.
Coincideix a més amb el fet que va ser pràcticament la mateixa zona la que ja va patir greus pèrdues per les tempestes i les pedregades del mes de setembre passat, en plena verema. És per tant més urgent que mai trobar solucions per a una situació que cada vegada és més freqüent a conseqüència del canvi climàtic, i que deixa als viticultors desemparats a falta d’ajuts específics per part de les assegurances.

Tres anys seguits de temporals al territori
La primera estimació és que la pedregada hagi afectat unes tres mil hectàrees sobretot de vinya, apuntava el responsable de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos a la Terra Alta, Marc Paladella. “Depèn com estigui plantada ha afectat d’una manera o d’una altra”, ha apuntat, però al 90% de les vinyes ja li havien retirat les pampes i i és “un mal moment” perquè li caigui a sobre aquesta pedregada que semblava “un huracà“.
“Molt mal. La meitat del raïm està xafat i aquests grans s’assecaran i la resta se suposa que podran veremar, però veurem perquè la planta està molt matxucada. No ho sabem i si tenim problemes de míldiu, no podrem tractar”, ha advertit Paladella. En alguns punts van caure fins a 80 litres en menys de mitja hora. “L’aigua no drenarà, almenys durant un parell de dies i no sabem què pot passar”, ha insistit.
Les tronades són habituals a la zona però estes pedregades intenses passaven cada molt. “Portem tres anys seguits i no sé si és canvi climàtic o què és, però no és massa normal. Batea no era molt perjudicada amb la pedra i ara cada any quan no és una cosa és una altra”, ha assenyalat el responsable del sindicat. Els pagesos continuen quantificant els danys, també als camins i bancals i en algunes explotacions d’olivera intensiva.