VadeVi
La Terra Alta demana ajuda per fer front als danys de la pedregada
  • CA

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta reclamarà a l’administració ajudes per als viticultors que han resultat damnificats després del darrer episodi de pluges torrencials i pedra que ha afectat la comarca de la Terra Alta i en especial als termes municipals de Batea i Caseres, tot i que també hi ha vinyes afectades als termes de Vilalba dels Arcs i La Pobla de Massaluca.  

En total, són gairebé 3.000 hectàrees les danyades per aquestes tempestes que van deixar pluges de fins a 80 litres en menys de mitja hora en algunes de les zones afectades. A més, les pluges van anar acompanyades de pedra que han provocat uns danys als ceps que poden suposar pèrdues de producció de fins al 90% del raïm.  

Coincideix a més amb el fet que va ser pràcticament la mateixa zona la que ja va patir greus pèrdues per les tempestes i les pedregades del mes de setembre passat, en plena verema. És per tant més urgent que mai trobar solucions per a una situació que cada vegada és més freqüent a conseqüència del canvi climàtic, i que deixa als viticultors desemparats a falta d’ajuts específics per part de les assegurances.

Pedregada a Batea, 2022
La pedra ha afectat les vinyes de la Terra Alta | UP

Tres anys seguits de temporals al territori

La primera estimació és que la pedregada hagi afectat unes tres mil hectàrees sobretot de vinya, apuntava el responsable de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos a la Terra Alta, Marc Paladella. “Depèn com estigui plantada ha afectat d’una manera o d’una altra”, ha apuntat, però al 90% de les vinyes ja li havien retirat les pampes i i és “un mal moment” perquè li caigui a sobre aquesta pedregada que semblava “un huracà“.

“Molt mal. La meitat del raïm està xafat i aquests grans s’assecaran i la resta se suposa que podran veremar, però veurem perquè la planta està molt matxucada. No ho sabem i si tenim problemes de míldiu, no podrem tractar”, ha advertit Paladella. En alguns punts van caure fins a 80 litres en menys de mitja hora. “L’aigua no drenarà, almenys durant un parell de dies i no sabem què pot passar”, ha insistit.

Les tronades són habituals a la zona però estes pedregades intenses passaven cada molt. “Portem tres anys seguits i no sé si és canvi climàtic o què és, però no és massa normal. Batea no era molt perjudicada amb la pedra i ara cada any quan no és una cosa és una altra”, ha assenyalat el responsable del sindicat. Els pagesos continuen quantificant els danys, també als camins i bancals i en algunes explotacions d’olivera intensiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa