VadeVi
Torre del Veguer suma tres vins de la Conca al projecte del Garraf

El celler Torre del Veguer ha presentat aquest dilluns a Vimbodí i Poblet el nou projecte vitivinícola que fa uns mesos van endegar a la Conca de Barberà. L’aposta per aquesta regió s’ha materialitzat, d’entrada, amb un negre i un rosat, però el director del celler Joaquim Gay de Montellà ja avança que en tenen un tercer, “de gamma més alta”, fent criança. Aquest projecte que té els orígens al Garraf, “respon a la voluntat de centrar-nos en vins blancs i escumosos al Massís del Garraf i apostar per vins negres de qualitat en zones de prestigi de les comarques tarragonines”. De fet, sumat a la Conca, també estan en el camí d’introduir-se al Priorat, on “ens estrenarem aquesta pròxima verema”. A més a més, dirà, “amb aquests vins de varietats tradicionals, pretenem incrementar la nostra penetració internacional“.

El Cucut 2021, primer negre de La Torre del Veguer a la Conca | Foto: cedida

Precisament per donar a conèixer aquestes novetats, el celler ha organitzat, a peu de vinya, una primera edició de l’Experiència Conca de Barberà amb l’objectiu de mostrar el patrimoni vitícola centrat en la varietat autòctona garnatxa negra, que va ser plantada l’any 1991. “Són diverses finques que sumen fins a 35 hectàrees, de les quals 14 estan plantades en sòls pedregosos en un paratge singular i d’especial bellesa”, dirà el director. Es tracta del paratge de Pla d’en Cucut, el principal, al qual s’hi ha sumat el Pla del Pastor i el Pla del Conill. Com a resultat, els dos primers vins monovarietals de garnatxa negra, La Rosada 2022, un rosat ecològic, i El Cucut 2021, un negre també ecològic que fa criança en bota durant uns set mesos, que s’han presentat i pogut tastar per primer cop en aquesta experiència.

El rosat de Torre del Veguer a la Conca es diu La Rosada | Foto: TdV

Torre del Veguer i la Conca

Aquestes finques havien format part del castell de Riudabella, del segle XII, propietat de Pedro Gil Moreno de Mora. Les vinculacions de la família propietària de Torre del Veguer amb la comarca de la Conca de Barberà, explica en Joaquim, venen de lluny. Agustí Ferrer-Vidal Goytisolo, l’avi matern de Joaquim Gay de Montellà i Ferrer-Vidal, el president de Torre del Veguer, va ser un dels promotors de la creació del Patronat de Poblet l’any 1947.

Orígens medievals per a un celler hereu dels monjos jerònims

El celler té una llarga trajectòria històrica amb orígens medievals. L’any 1359 Pere IV d’Aragó i III de Catalunya va manar censar tots els territoris catalans. En aquest cens es va recollir, ja que a la comarca de Vilanova, concretament a Sant Pere de Ribes (Garraf), es troba la Quadra d’en Cortey (un conjunt de 8 cases d’estructura medieval), regentat per Guillem de Cortey. Uns anys més tard va traspassar la Quadra d’en Cortey a Genís Almogàver, noble de Barcelona.

El 1413 Bertran Nicolau (mercader barceloní) va obtenir l’autorització del Papa Benedicte XIII per a la fundació d’un monestir de frares Jerònims en terres del Penedès. Va arribar a un acord amb Genís Almogàver per adquirir la Quadra d’en Cortey, amb totes les terres, homes i dones que hi visquessin. Les vuit cases van ser habitades per com a mínim cinc frares provinents del monestir jerònim de Cotalba (València) i dos frares del monestir jerònim la Vall d’Hebron. Actualment, el celler, que manté actiu el cup on van elaborar vi els monjos jerònims, és propietat de la família Gay de Montellà i Estany.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa