VadeVi
Un milió d’euros per incentivar l’ús de most concentrat rectificat en escumosos
  • CA

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i la directora de l’INCAVI Alba Balcells, han exposat aquest dimarts 27 de juliol davant la Cimera del Cava les mesures i projectes impulsats per la Generalitat per millorar la sostenibilitat del sector. Les actuacions estan principalment vinculades a avançar en l’economia circular per equilibrar l’oferta i la demanda de raïm i a la promoció dels productes catalans a l’exterior. La Cimera del Cava és un fòrum de concertació sectorial que, des de l’any 2019, té com a objectiu avançar en aquells acords i compromisos per part del conjunt dels agents que conformen el sector.

Una de les línies estratègiques per superar l’actual crisi de preus i millorar la sostenibilitat del sector és impulsar la substitució de l’ús de sucre pel de most concentrat rectificat, un líquid amb una altíssima concentració de sucres naturals que s’obté del raïm. Actualment, en l’elaboració d’escumosos, es fa servir majoritàriament sucre -una mitjana de quaranta grams de sucre per litre- en diferents fases de producció, com ara la segona fermentació o en el licor d’expedició. Si en lloc de sucre s’utilitza most concentrat rectificat elaborat amb raïm de la mateixa DO, es contribueix a equilibrar l’oferta i la demanda de raïm i, al mateix temps, s’avança en l’economia circular i es redueix la petjada de carboni. A més, també se singularitza i diferencia encara més el producte, ja que els productors italians i francesos utilitzen sucre per a l’elaboració dels seus escumosos.

Així, en aquest àmbit s’ha detallat que aquest mateix dimarts el DOGC ha publicat una línia d’ajuts per valor d’un milió d’euros per aquells elaboradors que utilitzin most concentrat rectificat. L’objectiu és generalitzar aquesta pràctica, tot incentivant els elaboradors a utilitzar un producte que procedeixi de la seva mateixa zona geogràfica i generant noves sortides econòmiques al raïm per als viticultors

També s’ha explicat que l’INCAVI està treballant juntament amb el clúster vitivinícola català INNOVI la posada en marxa d’un projecte per produir most concentrat rectificat als propis cellers i analitzar diferents tècniques de conservació del most. D’aquesta manera, a més d’avançar en l’economia circular, també es pretén impulsar una indústria auxiliar del sector del cava que permeti la dinamització de les economies locals.

Reunió de la Cimera del Cava, a finals de juliol de 2021 | INCAVI

2,5 milions per promoure el vi català als EUA i a la Xina

Pel que fa a projecció exterior, el Departament està desplegant a través de Prodeca un programa de promoció i comercialització dels vins de les DO catalanes i del cava als mercats xinès i estatunidenc. L’acció, finançada amb 2,5 milions d’euros provinents del programa “European Quality Wines: Taste The Difference” (TTD.eu), es desenvoluparà des d’ara i fins al desembre de 2023.

Les actuacions van dirigides, principalment, a operadors comercials, professionals i prescriptors, considerats grups estratègics i amb influència per a la difusió del coneixement i de la cultura europea del vi a Xina i Estats Units.

Aquestes inclouen esdeveniments amb premsa especialitzada i agents del sector, la participació en B2Bs (virtuals i/o presencials), fires, missions inverses, masterclass dirigides per sommeliers de prestigi, la creació de materials promocionals, etc. El projecte TTD.eu compta amb la participació de les DO Cava i nou denominacions d’origen catalanes de vins (DO Alella, DO Conca de Barberà, DO Costers del Segre, DO Empordà, DO Montsant, DO Penedès, DO Pla de Bages, DOQ Priorat i DO Terra Alta).

La Xina i els Estats Units són mercats estratègics amb un volum important de consum de vins i caves i amb potencial de creixement, i per això es considera clau disposar d’aquests recursos per aprofundir-hi. La promoció exterior és una sortida important pel vi que s’elabora a Catalunya.

Reunió de la Cimera del Cava on s’han comunicat les noves ajudes pel sector del vi | INCAVI

Altres ajudes al sector

També en l’àmbit de la promoció exterior, fa unes setmanes es van concedir els ajuts destinats a la promoció en mercats de tercers països de productes vinícoles durant la campanya 2021-2022, provinents del Programa de Apoyo del Sector Vitivinícola 2019-2023 (PASVE).

En total s’han aprovat 353 programes de promoció, que han estat presentats per 79 empreses vitivinícoles, consells reguladors de les denominacions d’origen i associacions del sector. Els programes aprovats preveuen una inversió de 18,8 milions d’euros, un 43,5% dels quals es finançaran amb recursos del Fons Europeu Agrari de Garantia. Aquestes accions s’hauran de dur a terme des del maig 2021 fins l’abril 2022.

A la Cimera del Cava, impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, hi participen representants dels viticultors, dels elaboradors, les cooperatives i les principals empreses elaboradores de cava (Associació d’Elaboradors de Cava, Agrupació d’agricultors del Pla de Manlleu, Associació de Viticultors del Penedès, Consell Regulador del Cava, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i Unió de Pagesos).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa