VadeVi
Una bomba trobada a una vinya s’incorpora a l’exposició de la ruta “Última Defensa de Barcelona”

El passat mes de setembre, uns pagesos que treballaven a una vinya en els límits municipals de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons van trobar una bomba de la Guerra Civil sense esclatar. No és la primera vegada que es descobreix un material de guerra semblant. Fa només un any, uns nens van estar jugant una bona estona amb una granada al Coll d’Estenalles, a la zona de Mura.

Els pagesos la van portar als responsables de la ruta “Última Defensa de Barcelona”, que recorre el tercer diumenge de cada mes els vestigis dels darrers combats a les muntanyes de Subirats abans de la presa de Barcelona per l’exèrcit franquista. En aquest temps, el projectil ha estat revisat i desactivat per experts i s’incorpora ara a l’exposició de material bèl·lic recuperat de les trinxeres i nius de metralladora que es visitarà ja aquest diumenge 20 de febrer.

Segons els historiadors locals, la bomba correspon a la mateixa ofensiva que a finals del gener de 1939 es desenvolupava en aquesta zona del Penedès i possiblement tenia l’objectiu d’atacar les unitats republicanes que circulaven per la carretera propera en retirada.

L’itinerari turístic i cultural “Última Defensa de Barcelona”, que promou el Patronat de Turisme de Subirats, és l’embrió del futur Centre d’Interpretació de la Memòria Històrica de Subirats, el qual divulgarà els fets succeïts a les acaballes de la Guerra Civil i el seu impacte al món rural i agrari.


Bombes de la ruta “Última Defensa de Barcelona” FOTO: TURISME DE SUBIRATS

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa