A la llista de bons propòsits i promeses que ens fem cada 1 de gener gairebé mai no hi falta la de fer exercici físic. Un propòsit que sovint endarrerim fins després de Reis perquè el vinculem també a dur una alimentació més sana, incompatible, és clar, amb el calendari de festes.

Però, i si ens diuen que es pot combatre el sedentarisme des del sofà, amb una copeta de vi negre a la mà i una bona pel·lícula? Evidentment, no tindrà el mateix efecte que si sortim a córrer o en bici, però és molt més eficaç que dormir tota la tarda.

“Prendre una copa petita de vi al dia frena els efectes del sedentarisme, és una forma de compensar el deteriorament que produeix el repòs continuat”, assegura a Vadevi la doctora Marta Busquets, especialista en medicina estètica i nutrició, que explica que l’efecte es produeix “gràcies al resveratrol, un polifenol amb propietats antioxidants que es troba a la pell del raïm negre, i per tant, al vi, que manté la massa i la força musculars, té efectes càrdio-protectors i, a més, conté un gen que mobilitza els greixos”.

En concret, el consum moderat de vi activa el gen SIRT11, “que impedeix la formació de noves cèl·lules de greix i ajuda a mobilitzar les existents”, afegeix Busquets. I és que tot i que l’alcohol conté 7 calories per gram –es recomana un consum màxim de 40 grans al dia, per tant, unes 280 calories-, els seus efectes sobre el metabolisme fan que beure vi moderadament redueixi l’obesitat i el sobrepès quan envellim.

“No cal dir que el vi no és un substitut de l’exercici físic”, recorda la doctora Busquets, però “sí que el seu consum moderat pot disminuir el procés de deteriorament motriu de persones que duen una vida sedentària”. De fet, un estudi de la Universitat de Massachusetts publicat a la revista FASEB Journal demostra com el resveratrol del raïm negre contraresta els efectes negatius d’una vida sedentària sobre l’organisme, a partir, això sí, d’experiments amb rates de laboratori.

Els científics van limitar els moviments de les rates durant un temps, i a un grup de rosegadors se’ls va subministrar resveratrol. Es va observar que els animals que no havien consumit aquest ingredient del vi, començaven a patir una disminució de la massa i força muscular i els seus ossos es debilitaven, a més de desenvolupar una resistència a la insulina, mentre que els animals que sí que n’havien pres mantenien el to muscular tot i que no feien exercici.

Aquesta mateixa investigació apuntava les possibles utilitats terapèutiques que podria tenir el vi per a persones amb mobilitat reduïda, malalts que han de romandre al llit durant un cert temps o fins i tot astronautes, que degut a la ingravidesa, tenen una mobilitat molt reduïda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa