VadeVi
UP denuncia que el preu que es paga pel raïm ecològic no és sostenible
  • CA

Unió de Pagesos denuncia que el preu que es paga als pagesos pel raïm i del vi ecològics no és sostenible per a les explotacions. En un comunicat, el sindicat critica la “demagògia” de l’agroindústria del vi i del cava, que defensa la certificació ecològica però “oblida” que aquests vins es produeixen a partir de raïm produït pel viticultor. A més, UP també destaca que, segons el Baròmetre de percepció del consum de productes ecològics, els consumidors prioritzen el producte de proximitat

Als seus plans estratègics, tant la DO Penedès com la DO Cava aposten per la producció ecològica. De fet, aquesta darrera fins i tot exigeix als caves Premium que ho siguin. UP demana “corresponsabilitat” i “coherència” als cellers elaboradors i que paguin adequadament el raïm i el vi base ecològics d’acord amb el valor dels productes que acaben comercialitzant.

El sindicat adverteix la indústria i recorda als consumidors de productes ecològics que, sense una producció local de raïm potent i amb viabilitat econòmica, el vi que compren pot ser ecològic però no sostenible, ja que es podrien perdre petites i mitjanes explotacions pel camí. A més, afegeix, tampoc “no es podrà dir mai que sigui agroecològic” a causa de la “manca d’equilibri” entre els productors i la resta de la cadena de valor, que no fixa un preu en origen que asseguri la viabilitat de les explotacions.

|

Unió de Pagesos recorda que, el passat 13 de desembre, va traslladar a la Secretaria d’Agenda Rural la seva opinió que els ajuts agroambientals de desenvolupament rural europeus, estatals i catalans són insuficients per cobrir “el lucre cessant i el sobrecost” de la producció ecològica. La mateixa Secretaria, apunta, el quantifica en 460,65€/Ha per a la conversió a la producció ecològica i en 232,37€/Ha un cop aconseguida la certificació, però el sindicat considera aquests valors inferiors als reals perquè la producció és menor i la pagesia en rep un preu baix. Així, UP el valora en 367€/Ha.

D’altra banda, el sector ecològic percep amb “preocupació” l’aposta pública pel foment del terme “agricultura sostenible”, que ja fan servir empreses importants del sector minorista. Davant d’això UP recorda que l’únic que identifica un producte ecològic, que garanteix el màxim respecte possible pel medi ambient, la salut humana, el benestar animal i la biodiversitat, és l’eurofulla i el codi de certificació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa