VadeVi
Unió de Pagesos denuncia que l’increment de l’electricita triplica el cost de producció per hectàrea

Unió de Pagesos denuncia els perjudicis que suposa per a la pagesia l’últim increment del 10% de la tarifa elèctrica aprovat pel Ministeri d’Indústria el passat 1 de gener, ja que, de mitjana, s’ha triplicat el cost de producció per hectàrea de molt conreus, i a més, comportarà un augment de la pressió fiscal que suporten els productors.

El sindicat considera que l’impacte que suposarà per als productors i ramaders aquest augment és desproporcionat i exigeix a l’administració que es torni a aplicar la tarifa elèctrica especial per a reg agrícola, que va desaparèixer l’any 2008, ja que aquesta situació està posant en joc la rendibilitat de moltes explotacions i d’alguns sectors com ara els cítrics.

Un exemple del greu perjudici que suposa per a les explotacions aquest increment de les tarifes elèctriques es dóna en el cas dels cítrics. El cost de producció per hectàrea és d’uns 5.000 euros, dels quals uns 1.000 provenen de l’energia utilitzada per a reg. Mentre es va mantenir la tarifa especial per a reg agrícola, aquesta quantitat només era d’uns 300 euros, per la qual cosa es dedueix que el preu de l’electricitat per al pagès s’ha triplicat.

El sindicat recorda que aquest increment de les tarifes elèctriques també tindrà un impacte important per a altres sectors, com els ramaders o el de l’olivera o la fruita seca perquè, tot i que aquests últims utilitzen el reg de manera estacional, estan pagant molt més ara que abans pel terme potència, ja que l’acaben pagant tot l’any, tant si utilitzen energia com si no la utilitzen.

En aquest sentit, el sindicat també demana que s’apliqui una rebaixa important en el cost de la potència elèctrica, i que en el cas de baixa tensió es pugui fer el mateix que en mitja i alta tensió respecte a la contractació de la potència: contractar-ne una de més alta en els períodes de ‘Valle’, en els quals el preu del consum és menor, i una d’inferior en els períodes ‘Punta’, en els quals el preu és més elevat.

Amb l’augment d’aquestes tarifes, altres sectors com l’horta, que fa servir el reg tot l’any, es veuen directament perjudicats pel terme energia, que fa referència al propi consum d’electricitat.


La IG desvirtuava el mapa de les 11 DO FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa