VadeVi
Unió de Pagesos estima pèrdues del 40% a la vinya per la sequera
  • CA

Unió de Pagesos adverteix que la sequera d’aquest estiu a Catalunya tindrà greus afectacions sobre diversos sectors tant agrícoles com ramaders.

En el conreu de la vinya, la sequera afectarà la majoria de les zones productores de Catalunya, en funció de les comarques i de la ubicació del conreu. El sindicat estima que les pèrdues de la collita se situaran entre el 30% i el 40% respecte a la campanya l’anterior.

Joan Santó, responsable nacional del sector de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos ha explicat, en declaracions a VADEVI.cat que dos anys seguits de sequera són molt durs.

La pluviometria anual és de 450 litres mentre que l’any passat va ser de 160 litres i aquest any de 180 litres, i això diu Santó, “ens preocupa a nosaltres i hauria de preocupar a tothom, més encara si tenim en compte que 50 litres han caigut fa escassament un mes, quan era final de campanya i en algunes zones ni això”.

La sequera més pronunciada es viu a la zona centre, a l’Alt Penedès, pel tipus de terreny que és argilós, i amb poca aigua “la brotada ha estat molt curta i el raïm petitó i per tant la collita minva”.

Més enllà de les conseqüències directes d’una reducció com aquesta, el responsable de vinya d’Unió de Pagesos recorda que també en tindrà de cara a la campanya de l’any vinent, “la planta s’ha estressat molt i s’hauran de recuperar les plantes per què puguin produir amb una certa normalitat”.

D’altra banda però, Santó també ha volgut denunciar l’actitud d’algunes empreses. Assegura que “han fet córrer entre els viticultors que aquest any s’ha apujat el preu del quilo de raïm per compensar la reducció de la producció, com si ens estiguessin fent un favor, i això és fals. En realitat, el preu s’ha apujat perquè hi ha més demanda, hi ha més operadors al mercat que compren i qui vulgui tenir raïm a la seva disposició ha de posar diners sobre la taula”

El representant del sindicat ha declarat “si us plau que aquestes empreses no fa falta que ens facin la nostra declaració de renda que nosaltres no fem la seva”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa