VadeVi
Unió de Pagesos preveu que el preu del raïm no cobrirà ni el 60% dels costos

Unió de Pagesos considera que la causa dels baixos preus en aquesta campanya no es pot atribuir als excedents atès que en aquests moments són inexistents, i que en una situació d’equilibri entre producció i comercialització com la que ara es dóna, els preus haurien de ser més alts i, per tant, més justos per als viticultors.

El sindicat recorda que als elevats costos de producció s’hi afegeix l’increment dels tractaments fitosanitaris a causa de les adversitats climatològiques d’aquest any, a més de les plagues de fongs com l’oïdi i el míldiu, que estan afectant de manera important la qualitat i, encara està per veure, la quantitat de la verema.

Un factor important a tenir en compte en aquesta campanya són les fortes pluges caigudes a Catalunya, sobretot a l’Alt Penedès els mesos d’abril, maig i juny, i fins i tot el juliol. A més, les temperatures enregistrades aquest últim mes han estat força inferiors a les normals en aquesta època, i també s’han produït tempestes de calamarsa els dies 4 i 30 de juliol que van afectar de manera important una extensa part de la vinya de la comarca, sobretot als municipis de Sant Llorenç d’Hortons, Masquefa, Gelida, Subirats, El Pla, Sant Martí Sarroca, Torrelles de Foix, Font-rubí i una part del sud de l’Anoia.

Tot i que el departament d’Agricultura va valorar els danys d’aquestes tempestes a les vinyes com a lleus, amb un 10% de pèrdues, Unió de Pagesos considera que el percentatge de raïm malmès encara no pot ser avaluat malgrat que la previsió es que sigui més elevat.

Per al sindicat, un altre escull per als viticultors en la verema d’aquest any és la manca de voluntat d’algunes agroindústries del sector a l’hora de comprar raïm als productors, ja que això comporta que el viticultor estigui cada dia més descapitalitzat, mentre l’agroindústria del sector és un dels motors de l’economia del país en un context de crisi generalitzada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa