Unió de Pagesos preveu una reducció significativa de la collita de raïm

Els primers dies de verema de la DO Alella, al celler Alta Alella. Foto: Jordi Pujolar

Unió de Pagesos ha exposat aquest dijous, durant una roda de premsa celebrada aquest matí a Reus, que estima que aquest any hi haurà una collita de raïm a Catalunya més reduïda que en veremes anteriors com a conseqüència de la sequera acumulada durant els darrers mesos a la major part de zones productores. La davallada general pot situar-se entre el 20% i el 30% respecte la campanya del 2011, però variarà en funció de les varietats, tot i que cal esperar quin temps fa fins el final de la verema. En el cas de la chardonnay, ja es pot avançar que la davallada ha estat acusada, sobre el 40% respecte a la campanya anterior.

Així mateix, Unió de Pagesos ha reclamat una millora dels preus en origen ja que, segons dades de l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava de Catalunya, les darreres campanyes els costos de producció a Catalunya per gairebé totes les varietats de raïm majoritàries, tant blanques com negres, s’han situat per sobre dels preus percebuts pels viticultors. Aquesta situació es dóna des de fa vàries campanyes, com a conseqüència de la davallada continuada dels preus percebuts pel raïm i de l’augment del cost dels factors de producció.
En aquest sentit, Unió de Pagesos ha denunciat públicament que, per exemple, el preu de la matèria primera única utilitzada per l’elaboració d’una ampolla de cava només representa entre el 5% i el 6% del preu final de venda del producte final. Segons dades de l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi el preu mitjà de tot el vi escumós exportat per l’Estat espanyol l’any 2011 va ser de 2,49 euros per litre (1,87 euros per ampolla). Durant la campanya 2009-2010, la DO Cava va comercialitzar en total 1.721.909 Hl, per un valor de 743.637.314 euros, per la qual cosa el valor mig de l’exportació aquella campanya va ser de 4,32 euros per litre o 3,24 euros l’ampolla. Segons els preus pagats als productors l’any 2010, en el cas de la macabeu el preu del raïm només va representar només el 5,25% del litre de cava, en el cas de la parellada el 6,13%, i en el cas del xarel·lo el 5%.

Nou comentari