VadeVi
Dos Masters on Wine diuen que les varietats recuperades per Torres revolucionaran el món del vi
  • CA
Masters of wine i Miquel Torres

!--akiadsense-->

Els Masters of Wine Andreas Kubach i Fernando Mora veuen en les varietats ancestrals que ha aconseguit recuperar la Família Torres una excel·lent oportunitat per dotar al vi espanyol de personalitat i identitat pròpies i per afrontar el canvi climàtic. Així de convençuts s’han mostrat aquests dos experts en vi, distingits amb el màxim reconeixement a nivell mundial, quan han tastat les cinc varietats prefil·loxèriques amb més potencial enològic, d’entre la cinquantena de ceps recuperats a dia d’avui, en un acte celebrat aquest dilluns, 6 de maig, al Saló de Gourmets de Madrid.

“En moments d’estandardització, trobar aquestes joies enològiques és meravellós”, ha afirmat Fernando Mora, “i també ho és pensar que estem davant d’una petita mostra de tota la riquesa vitícola que tenim al nostre país a l’espera de ser redescoberta”. Per Andreas Kubach, “aquestes varietats donaran que parlar ja que els seus vins tenen molta personalitat, són reconeixibles i vinculats a un territori”. I ha afegit: “Serà un gran èxit si, a més d’adaptar-se al canvi climàtic, aquests vins són capaços de traslladar tota aquesta singularitat a la copa”.

Aquest projecte, llarg i costós, contribueix sens dubte a recuperar el patrimoni vitícola. El va iniciar la Família Torres a principis dels anys vuitanta a Catalunya i en els últims anys l’està estenent a altres zones vinícoles i compartint amb altres viticultors. “Va començar com un projecte filantròpic, no ens havíem plantejat fer-ne vins fins que vam ser conscients del veritable potencial enològic d’algunes d’aquestes varietats i del valor diferencial que podrien aportar al territori”, ha assenyalat Miquel Torres Maczassek, membre de la cinquena generació. “Però no per ser ancestral, és interessant; només ens hem focalitzat en aquelles que realment destaquen a nivell enològic i que són capaces de fer front als problemes que comporta el canvi climàtic “.

Kubach i Mora han expressat la seva admiració pel projecte i pels vins experimentals elaborats a partir de les varietats batejades amb el nom de Forcada, Pirene, Gonfaus, Moneu i Querol en referència al lloc on van ser localitzades. De totes elles, els ha sorprès especialment la seva frescor i potència aromàtica.

El sommelier de Família Torres, Sergi Castro, ha explicat que són varietats de cicle llarg, que mantenen una acidesa elevada i un nivell d’alcohol moderat, “tot i ser veremades, moltes d’elles, a mitjans d’octubre, que és gairebé una proesa “. Aquestes són les particularitats que les fan especialment interessants de cara al canvi climàtic, el repte més gran a què s’enfronta avui la viticultura i el sector del vi en general.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa