VadeVi
Vi de baixa graduació o sense alcohol, una oportunitat de futur
  • CA

El sector dels vins de baixa graduació i del vi sense alcohol poden ser una gran oportunitat de futur pels cellers d’arreu del món, però presenten una sèrie de problemes i de factors que cal tenir en compte si s’hi vol entrar i ocupat un nínxol que, tradicionalment, ha estat ocupat per la cervesa. És per això que la consultora ‘Wine Intelligence’ ha elaborat un document amb tota una sèrie de consideracions per als cellers que s’hi vulguin endinsar.

La demanda dels consumidors, afirma ‘Wine Intelligence’, està creixent de manera clara, i per tant també hi ha la necessitat de cobrir-la. Per això, i per altres motius, la consultora considera que hi ha espai pel vi en aquest mercat. Segons IWSR, entre 2021 i 2025 les vendes de begudes amb poc o gens d’alcohol creixerà un 8% en volum, amb un augment semblant en el sector dels escumosos amb poc o sense alcohol. En els vins tranquils, però, s’espera un augment molt més gran, de més d’un 20%.

Els escumosos són un dels sectors on aquesta opció s’ha refermat més els darrers anys | DO Cava

Així doncs, el sector és davant d’una gran oportunitat, especialment si aconsegueix entrar als consumidors que són la vintena i la trentena, que han demostrat un interès més gran i on, justament, sembla que els productors de vi podrien estar perdent pistonada. Així doncs, ‘Wine Intelligence’ creu que cal tenir en compte els factors següents a l’hora de traçar una estratègia:

1 – Per què els consumidors haurien de triar el vi? El primer motiu és la salut i el benestar, i el segon és la necessitat d’evitar els efectes negatius de l’alcohol. Aquesta tendència es nota en tots els segments i mercats, seguida de l’interès per la qualitat del producte. Així doncs, abans de pensar en un vi bo, el consumidor es fa preguntes com si li convé beure alcohol, si ha de conduir després o si “simplement vol dormir bé i no tenir ressaca”.

Un factor clau, afirma ‘WI’, és saber fins a quin punt aquests motivadors funcionals compensen la pèrdua de connexió emocional percebuda. La resposta és, creuen, que molt poc: “si un producte diu que és vi, però amb menys o sense alcohol ha de semblar vi, anar en una ampolla que sembli de vi i que tingui un gust el més semblant possible al del vi”.

El moment en què el consumidor voldria vi sense alcohol és un element clau d’una estratègia d’èxit | Pixabay

2 – Quin és el moment pel vi amb poc o gens d’alcohol? Els estudis de mercat fets fins ara indiquen que la resposta a aquesta pregunta és la mateixa que amb els vins tradicionals: a casa, després de treballar, abans, durant i després del sopar… Després van les trobades socials, és clar, siguin quines siguin.

Les dades de ‘WI’ apunten que el comportament més habitual és anar canviant entre begudes amb i sense alcohol segons les circumstàncies del moment. Després hi ha el grup de persones que canvien d’unes a les altres dins d’un mateix esdeveniment, amb la intenció de controlar i limitar el consum d’alcohol.

Imatge d'una de les activitats de tast| DO Montsant
La diferència de sabor és un dels elements que cal tenir més en compte, tant per superar-la com per fer-ho saber al consumidor

3 – Les expectatives sobre el sabor. Aquest, afirmen des de la consultora, continua sent “el repte més gran2 del sector. Durant anys, els estudis han indicat com el gust i la percepció de mala qualitat són les barreres més grans a l’hora de comprar vi amb poc o gens d’alcohol. En això, tot i que ‘WI’ reconeix que la qualitat ha augmentat, el consumidor encara no ho ha assumit. A més, hi continua havent problemes per compensar el canvi de sabor que es produeix en el vi quan hi treus l’alcohol.

La percepció, afirma la consultoria, “es manté”, i cal canviar-la si es vol refermar el sector. Un “tast a cegues” contra un vi tradicional, afirmen, “encara podria ser un desastre de relacions públiques” però potser caldrà fer-ne per canviar com pensen els consumidors.

4 – Com en demostrem el valor? Els consumidors, segons ‘WI’, esperen pagar el mateix o menys per un vi amb menys alcohol, però això no encaixa amb els costos de producció. Així doncs, la consultora proposa una aproximació clàssica: les persones jutgen segons l’aparença i la sensació d’un producte abans de tastar-lo. Per tant, una inversió en un packaging atractiu, més i tot que el del vi tradicional, podrien ajudar en aques sentit. La cervesa, en això, podria ser un model a seguir.

La facilitat per trobar el producte també és un element importantíssim | Pxhere

5 – Com convertir l’interès en consum? Tenint en compte que els estudis afirmen que hi ha un gran interès, molts consumidors desconeixen la realitat del vi amb poc o gens d’alcohol. Això, afirma ‘WI’, se suma als factors que fan que el creixement del sector sigui un repte. Tot i això, un estudi indica que un terç dels qui no en beuen afirmen que no n’han comprat perquè no n’han trobat. Això és, en part, cosa dels venedors d’aquests productes i de la senyalització als passadissos de les botigues. Si es veiessin més, conclou la consultora, les vendes augmentarien.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa