VadeVi
El vi català supera la pandèmia i recupera xifres d’exportació de fa 2 anys
  • CA

El sector vitivinícola de Catalunya es recupera de la pandèmia i registra un creixement de les exportacions del sector per primera vegada en els darrers dos anys, experimentant un increment del 18,97% del valor i un 11,42% del volum respecte a l’any 2020. Si s’atén a les últimes dades disponibles, compartides pel Govern català, de gener i febrer de 2022, el sector vitivinícola català ha augmentat les seves exportacions tant en valor com en volum en més d’un 6,5% respecte a les dades del mateix període de 2021.

Una de les causes de la recuperació vindria provocada per la decisió presa pels Estats Units de cancel·lar els aranzels imposats per la presidència de Donald Trump, augmentant així significativament la quota del mercat nord-americà.

Amb un 4,81% respecte al volum total de les exportacions agroalimentàries, el vitivinícola es manté com el cinquè sector agroalimentari del país amb un valor de 619,99 milions d’euros.

El sector vitivinícola català té una estructura competitiva amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les DO de 42.822 hectàrees. El sector ocupa directament més de 25.900 persones i gaudeix d’un volum de negoci de 1.185 M€, un 5,25% del sector agroalimentari de Catalunya i un 19,90% respecte al sector del vi a Espanya.

PROWEIN 2022 s’ha celebrat aquest mes de maig a Düsseldorf | Gencat

Estats Units, Alemanya i Regne Unit, principals mercats de destí

Els vins i caves de Catalunya s’exporten a 145 mercats del món, sent la Unió Europea (46,3%) el principal destí del sector respecte a mercats tercers (53,70%). A nivell global, els Estats Units és el primer importador de vins catalans amb una quota de mercat del 14,56% , el que representa un augment significatiu del 44,96% respecte al 2021.

Alemanya es manté com a segon destí mundial i primer destí d’Europa, amb 74,83 M€ en exportacions de vi i un increment de 8,06% respecte a l’any anterior. El Regne Unit, el tercer destí mundial i fora de la Unió Europea, amb 71,5 M€ obté un increment del 25,94% malgrat les dificultats logístiques i duaneres que genera el Brexit. Bèlgica és el quart destí mundial i segon de la Unió Europa amb unes importacions per valor de 59,8 M€ i un increment del 15,92% respecte a l’últim any. Finalment, Japó és la cinquena destinació mundial amb 40,56 M€ i un increment del 7,13%.

La Prowein, amb accent català

Del 15 al 17 de maig s’ha celebra a Düsseldorf, Prowein, una de les fires sectorials més reconegudes del món. Prodeca del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural n’ha organitzat la participació agrupada d’un centenar de cellers catalans amb l’objectiu de contribuir a la promoció comercial del sector.

Sota la marca Catalunya, on el vi és cultura, ha acollit noranta cellers i quatre associacions elaboradores de vins de les denominacions d’origen de Catalunya. A la trobada hi ha assistit el director de Prodeca, Ramon Sentmartí i la directora d’Incavi, Alba Balcells.

La fira ha suposat un punt de trobada ideal perquè les empreses tinguin l’oportunitat d’establir relació comercial amb compradors de tot el món del sector minorista, majorista, importació i exportació, gran distribució i canal Horeca. Pel que fa a l’origen dels visitants, un 46% són compradors d’Alemanya. Entre el 54% restant, encapçalen la llista els països que ja són importadors com el Benelux (19%), Escandinàvia (10%) i nous mercats de creixement global, com els d’Europa de l’Est (16%).

Alba Balcells, directora general de l’INCAVI declara que “Prowein és un aparador indiscutible dels vins de tot el món i aquesta edició és la de la represa, una fira on Catalunya hi és ben present, mostrant la seva fortalesa i diversitat en vins tranquils i escumosos”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa