VadeVi
El Vi Novell català arriba per Sant Martí, i enguany per internet
  • CA
Alguns dels vins novells que s'han presentat aquest dimarts
Alguns dels vins novells que s’han presentat aquest dimarts | M.R.F.

!--akiadsense-->

Deu cellers catalans s’han unit de nou enguany per reivindicar el vi novell. Un celler nou, Sanstravé s’ha sumat a aquesta iniciativa privada dels cellers Carles Andreu, la Cooperativa La Granada, la Cooperativa Espolla, el celler Masroig, Covides, Maset, Portell Vins i Caves, Sant Josep Vins i Vins Petxina que des de fa tres anys i auspiciats per l’Incavi feien una mostra oberta al públic als jardins del Palau Robert.

Enguany però, aquesta mostra no es podrà fer i la branca de pi que anuncia l’arribada d’aquest vi per Sant Martí, s’ha ‘penjat’ simbòlicament de forma virtual en una presentació virtual que s’ha fet aquest dimarts.

Així ha estat la presentació del Vi Novell Català aquest 2020
Així ha estat la presentació del Vi Novell Català aquest 2020 | M.R.F.

!--akiadsense-->

Una data que tal com explica el director general de l’Incavi, Salvador Puig s’ha tingut en compte per decidir els dies de la celebració de la Setmana del Vi Català que es fa fins dia 15 de novembre.

La iniciativa d’aquests 10 cellers és una mostra de l’amor per un vi que havia tingut molta importància a tot el món mediterrani i però que en els últimes dècades ha caigut en l’oblit. Emmirallant-se en iniciatives com la del Beaujolais francès en la que el primer vi de l’any és símbol de prestigi, aquests cellers volen recordar la rellevància d’aquest vi.

Rafael Pino, del celler Masroig explica que si des d’empreses diferents han trobat el punt de connexió és perquè coincideixen en la mateia filosfia “es tracta de pensar només en passar-nos ho bé bevent vi perquè és agradable i no pas gaudir analitzant el vi”.

Aquests vins que connecten directament amb la fruita perquè els raïms amb els que s’han elaborat fa tot just un parell de mesos estaven penjats al cep, no estan pensats per guardar-se, tot i que poden aguantar perfectament fins a un any. Ara bé, per Bernat Andreu, de Carles Andreu, “el potencial de guarda d’un vi s’ha sobrevalorat, tant que fins i tot s’ha convertit en un valor en sí mateix, i això ha anat en detriment de vins joves o del vi novell perquè sembla encara conceptes com ‘jove’ o ‘novell’ espanten”.

Tots els elaboradors coincideixen en que aquest és un vi que s’ha de valorar pel que és, fresc, lleuger i llaminer. Expliquen que té un públic fidel que el busca, reclamen que des de la restauració s’hi aposti més i fan una crida a la resta dels cellers perquè s’atreveixin a elaborar-lo.

A més de la mostra física que no s’ha pogut fer, la pandèmia també ha afectat al nombre d’ampolles que s’han elaborat. Mentre alguns s’han mantingut amb la mateixa producció, d’altres han decidit fer-ne menys ampolles tenint en compte que es un any de molt poca venda.

Una novetat d’aquest any és que Vins Petxina treu al mercat una versió ‘salvatge’ del seu vi novell Garrí. Un vi sense sulfits per acostar-se al públic amant dels anomenats ‘vins naturals’.

Aquests vins es troben a botigues especialitzades i també a cada un d’aquests deu cellers: Carles Andreu, la Cooperativa La Granada, la Cooperativa Espolla, el celler Masroig, Covides, Maset, Portell Vins i Caves, Sanstravé, Sant Josep Vins i Vins Petxina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa