VadeVi
Vilafranca acull un dels principals debats sobre canvi climàtic i vinya de tot Europa: l’Ecososteniblewine 2010
  • CA

Apostar per las producció sostenible com a font de competitivitat del sector vitivinícola. Aquest serà un dels plantejaments de la segona edició de la Conferència Internacional de Vitivinicultura Ecològica, Sostenible i Canvi Climàtic, Ecososteniblewine 2010 se celebrarà els dies 15 i 16 de juny a Vilafranca del Penedès. El principal objectiu és donar resposta als productors i elaboradors sobre els mecanismes existents d’adaptació i sostenibilitat de la vinya i el vi en un futur immediat.

Després de l’èxit de la primera convocatòria i amb la participació dels més prestigiosos tècnics i experts nacionals i internacionals en producció sostenible, l’Ecososteniblewine es converteix en “un dels principals fòrums de debat a Europa sobre el canvi climàtic i el seu impacte en el sector de la vinya i la indústria vinícola”, tal i com han explicat fonts de l’Incavi. De fet, l’Incavi és un dels principals organitzadors, juntament amb el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, les patronals del vi i el cava i els cellers Bodegas Torres i Albet i Noya, entre d’altres.

Quatre eixos de treball
La Producció i l’Elaboració Sostenible, el Canvi Climàtic i la seva incidència en la producció vitivinícola i les implicacions de les Polítiques Ecològiques i Sostenibles en el Comerç Internacional, són els quatre temes concrets que tractarà aquesta segona conferència. Temes que preocupen el teixit social i empresarial, especialment, de les zones vitivinícoles i que actualment estan contemplats a totes les accions estratègiques de les administracions, institucions i organitzacions sectorials.

Durant la primera jornada, el 15 de juny s’abordaran dues de les temàtiques: la Producció Sostenible i l’Elaboració Sostenible. La primera s’abordarà com a sistema d’organització d’una producció d’excel·lent nivell de qualitat organolèptica i de seguretat alimentària. En aquest apartat s’aportaran les novetats generades en la lluita contra les malalties i paràsits de la vinya, la guia de bones pràctiques vitícoles ecològiques, les tècniques de conservació dels sòls i la mecanització sostenible. La segona, una qüestió necessària no solament per a mantenir els paràmetres productius i comercials actuals, sinó també per a poder actuar com a exponent de comportament paral·lel a la sensibilitat de la societat i dels consumidors.

El segon dia, es faran unes ponències que permetran conèixer la incidència del canvi climàtic en els factors de producció vitivinícola, i les pautes de control dels mateixos per a poder seguir obtenint una producció de qualitat en les àrees vitivinícoles més afectades. En aquesta àrea intervindran molt especialment els equips d’investigació que es coordinen mitjançant el projecte Cenit Demeter, cofinançat pel sector i el Ministeri d’Educació i Ciència, els quals presentaran els resultats científics obtinguts després de dos anys d’investigació. I per últim, a la quarta àrea s’explicaran les implicacions que les actuals polítiques ecològiques i sostenibles en el comerç, així com altres temes d’interès com el cicle de vida dels productes vitivinícoles, els sistemes de càlcul de la petjada de CO2 i el comerç de productes ecològics i sostenibles.


l’objectiu d’ecososteniblewine 2010 és consolidar i coordinar l’esforç i la seva vocació en l’àrea concreta de la producció ecològica, de la sostenibilitat i de l’estudi de les repercussions i mesures per pal·liar el canvi climàtic en el sector vitivinícola FOTO: INCAVI

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa