VadeVi
Els vins brisats o ‘orange wines’, els nous vins acceptats per la OIV
  • CA
Els anomenats orange wine són els nostres vins brisats

!--akiadsense-->

El vi blanc amb maceració, el que popularment s’ha guanyat el nom de vi taronja o orange wine, és a dir, els vins brisats que tradicionalment s’elaboren a Catalunya, s’ha afegit com a nova categoria a la llista de vins especials de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi, la OIV.

Fins ara, la llista de vins especials de l’OIV estava formada per 7 vins: vins escumosos, vins carbonatats, vins de licor, vins dolços amb sucre residual derivat del raïm, vins de gel, vins flor o vel i vi amb contingut alcohòlic modificat per desalcoholització. Així doncs, el Vi blanc amb maceració s’ha convertit en el vuitè de la llista de vins especials OIV.

Aquesta inclusió es deu a la proposta de la regió de Geòrgia per afegir el vi blanc fermentat amb llarga maceració amb pells que ancestralment elaboren, a les categories de vins especials de l’OIV, un procediment endegat el 2017. A més, es dona una explicació adequada al codi internacional de pràctiques d’enologia sobre aquesta categoria:

• L’elaboració d’aquest tipus de vi es fa exclusivament amb varietats de raïm blanc;

• la maceració es realitza en contacte amb brisa o marc de raïm;

• la durada mínima de la fase de maceració és d’1 mes;

• El vi blanc amb maceració es pot caracteritzar per un color taronja-ambre i un sabor tànic.

La decisió de l’OIV és informar els consumidors sobre les característiques especials d’aquesta categoria de vins, indicar les característiques esmentades als membres del jurat en els concursos de vins, perquè puguin fer la valoració adequada. Per aquesta raó, i amb un auge de recuperacions dels vins brisats a Catalunya d’antigues tradicions (per exemple, a la Terra Alta hi ha cellers que n’elaboren com el celler Barbara Forès, Herència Altés o Frisach), és una de les noves categories especials que ja es contemplen des de fa un parell d’edicions a les inscripcions dels Premis Vinari i, que aquest 2021, guanyaran protagonisme. La nova edició dels concurs de vins de Catalunya presentarà una adaptació als nous temps, per reconèixer i posar en valor els vins elaborats per mètodes ancestrals com són els brisats.

Aquest inclusió és especialment important per a Geòrgia, país que compta amb 8.000 anys d’història i tradicions ininterrompudes d’elaboració de vi, i precisament, aquest mètode d’elaboració s’associa típicament a Geòrgia.

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, la UNESCO va atorgar el 2013 el mètode tradicional georgià d’elaborar vi a Qvevries, la condició de Patrimoni Cultural Immaterial, que indica la singularitat d’aquest mètode i envia al món un missatge de què el vi forma part de l’antiga cultura georgiana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa