VadeVi
Els vins de Mallorca, una qualitat encara desconeguda
  • CA
Joan Arboix ha presentat els vins de Mallorca a la Barcelona Wine Week 2020
Joan Arboix ha presentat els vins de Mallorca a la Barcelona Wine Week 2020 | M.R.F.

!--akiadsense-->

Joan Arboix ha estat l’encarregat de presentat els vins de Mallorca a la Barcelona Wine Week. El sommelier del grup Santi Taura ha repassat la història de la viticultura de la més gran de les Illes Balears tot recordant que “el boom que ara viuen els cellers mallorquins no és fruit de la casualitat sinó de la tradició”.

Que Mallorca sigui una illa va permetre una arribada més tardana de la fil·loxera, això vol dir que des del 1865 quan aquest insecte va arribar a Europa, fins al 1891 que va arribar a Mallorca van ser uns anys d’un fort creixement de la vinya i el vi per tal d’abastir mercats com el de França que estaven orfes amb la devastació que va provocar la plaga.

Després de la fil·loxera els camps es van replantar amb cultius diferents, sobretot ametlle ri van ser pocs els cellers que van mantenir la tradició i la poca vinya replantada s’utilitzava per consum propi. La guerra civil espanyola i el boom turístic dels anys 60 van ser dos dels moment en que es va frenar aquesta activitat tot i que a la zona del Raiguer, especialment a Binissalem es va mantenir la tradició.

Així i tot les varietats autòctones com la mantonegro o la callet és consideraven menors i les noves plantacions es nodrien de raïms anomenats internacionals com el cabernet sauvignon o el merlot. Una tendència general a tota Europa de la qual Mallorca no en va estar exempta. Més encara si es té en compte que la moda de colors molt pujats o estructures molt intenses, feien que el mantonegro o la callet fossin poc adequades.

En aquesta presentació en que Arboix ha mostrat vins monovarietals s’ha pogut constatar la coloració suau i la delicadesa d’aquests raïms que han sorprès a més d’un.

Cal arribar fins a finals dels anys 80 que és quan aquesta sector torna a repuntar i en el que les varietats autòctones han pres una embranzida forta. No només les negres sinó també les blanques, especialment el prensal blanc.

Fruit d’aquesta història, explica el sommelier, és difícil trobar a Mallorca vinyes velles, però el treball que estan realitzant el més de 90 cellers han demostrat que amb la vinya actual es poden fer vins de molta qualitat.

Més enllà del mantonegro, el callet i el premsal blans, la recuperació de noves varietats no s’atura. Gorgollassa, escurçac o giró blanc són algunes de les que conviuen amb les internacionals i que a poc a poc van prenent força i la presència a la Barcelona Wine Week de 10 cellers de les illes mostra el potencial d’uns vins que majoritàriament es venen al mercat local però que també cerquen el seu espai a l’estat i al món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa