VadeVi
Vins i música per lluitar contra l’endometriosi

El món del vi no és, en absolut, aliè a les causes socials i solidàries. De fet, és cada cop més habitual que diversos cellers, entitats o persones vinculades al sector vitivinícola organitzin accions a través de les quals contribueixen a fer un món millor, col·laborant per exemple en camps de la investigació sovint vinculats amb la medicina i la salut.

Aquest pròxim 15 de juny hi ha una nova activitat que ha nascut perseguint aquest objectiu. Glòria Vallès, sommelier i directora del portal Wine Style Travel ha convocat una nova edició del Wine and Jazz, una vetllada que maridarà música i gastronomia amb vins fets per dones o nascuts en cellers liderats per dones. Els cellers que posaran els vins i donaran a conèixer el seu projecte seran Vallformosa, Juvé & Camps, Jean Leon, Alta Alella, Herència Altès, Parès Baltà, Vins el Cep, Lagravera, Vinyes d’Olivardots i Vins de Pedra; i la convocatòria serà a partir de les 19:00 h de la tarda al Reial Centre Artístic de Barcelona.

Les persones que hi assisteixin podran aportar el seu granet de sorra a la investigació en endometriosi, una malaltia crònica que afecta les dones, en la qual l’endometri, que és el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original. Tota la recaptació econòmica que s’obtingui de les donacions dels assistents es destinarà a la investigació que s’està fent sobre la malaltia des de la Fundació Clínic per la Recerca Biomèdica de Barcelona i de l’equip liderat pel referent doctor Francisco Carmona. Qui vulgui col·laborar, però no pugui assistir a l’esdeveniment, pot fer la seva aportació a través d’aquest enllaç.

L’endometriosi. Què és?

Aquesta malaltia acostuma a afectar el peritoneu pelvià (membrana que cobreix la cavitat abdominal), els ovaris, les trompes de Fal·lopi i la resta de la regió pelviana, incloent-hi l’intestí, la bufeta i el recte. El teixit desplaçat respon, com el de l’úter, a les hormones que produeixen els ovaris durant el cicle menstrual, és a dir, prolifera, es desprèn i s’escama durant la menstruació. Aquesta descamació, que no pot ser exterioritzada del cos, produeix quists ovàrics, nòduls i adherències.

S’estima que l’endometriosi afecta, en més o menys grau, una de cada deu dones en edat fèrtil. De fet, apunten els especialistes, que seria la malaltia ginecològica més freqüent. Sovint se’n retarda el diagnòstic, perquè pot ser asimptomàtica o associar-se a dolors menstruals.

Es tracta d’una malaltia benigna, no cancerígena, que pot tenir un impacte important en la qualitat de vida de les dones que la pateixen. Pot causar dolor, sagnada menstrual abundant i dificultar les relacions sexuals. A més, entre el 30% i el 50% de les dones que la pateixen són estèrils.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa