
!--akiadsense-->
El director general de l’INCAVI, Salvador Puig, i el president de l’Associació Vinícola Catalana, Valentí Roqueta, van presentar aquest dilluns en roda de premsa les recomanacions i conclusions fruit del procés participatiu Vins Vinents i que marcaran les línies estratègiques del sector del vi a Catalunya per la propera dècada 2020-30. Unes conclusions que es van presentar el passat 11 de gener al Consell Assessor de l’INCAVI, format per les dotze denominacions d’origen catalanes, JARC, Unió de Pagesos, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, AECAVA, ACC1Ó, Prodeca i els Departaments d’Agricultura, Empresa i Coneixement, Salut i Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Fins a data d’avui, en aquest simposi hi han participat un centenar de persones, que s’han distribuït en quatre grups de treball: Organització del Sector, Economia i Mercats, Recerca, desenvolupament i Transferència Tecnològica i Comunicació i Cultura del vi. Aquests grups de treball s’han organitzat deu sessions presencials i sis sessions telemàtiques, qüestionaris i enquestes en línia.
Les principals conclusions a que ha arribat cada grup de treball són les següents:
Organització del Sector:
- Cal crear un marc comú de promoció del sector, tant pel mercat interior com per l’exterior
- Cal millorar la vertebració del sector
- Cal fer certs canvis en l’Administració pública i el desenvolupament normatiu
Economia i mercats:
- Cal detectar les tendències del mercat i aplicar estratègies per tal d’augmentar el consum de vi
- Cal desenvolupar estratègies globals de territori, vinculades a altres activitats amb potencial turístic
- Cal millorar la cadena de valor
Recerca, desenvolupament i Transferència Tecnològica:
- Els efectes del canvi climàtic sobre la vinya són evidents. L’augment de la temperaturai la sequera provoquen un escurçament del cicle vegetatiu, la baixada de rendiment del raïm, un desfasament entre maduració sacarimètrica (sucres) i fenòlica (pell i pinyols), i un augment del grau. Per tant, cal plantejar accions d’R+D+T per contrarestar aquests efectes.
- Davant l’evident limitació dels recursos (hídrics, energètics, materials i altres) i els danys ambientals que causen els residus i la sobreexplotació, cal establir el model d’economia circular i desenvolupament sostenible (EC i DS) en tots els processos productius, inclosa la vitivinicultura.
- Malgrat la rellevància internacional de la recerca feta en vitivinicultura al país, la transferència al sector productiu és minsa. Cal, doncs,dur a terme accions per revertir aquesta realitat.
- L’anàlisi comparativa de l’organització de l’R+D+T a Catalunya amb Bordeus (Aquitània) i Austràlia, constata que a Catalunya hi ha manca de coordinació, massa dispersió i poc finançament. Cal dur a terme accions per tal de contrarestar aquesta realitat.
Comunicació i Cultura del vi
- Reflexions dirigides al sector (Administració, DO, cellers i altres entitats del vi)
- Reflexions dirigides als professionals de la comunicació i el màrqueting del vi
- Reflexions generals
Si voleu conèixer totes les recomanacions derivades de les principals conclusions així com informació de com s’ha fet tot el procés i els participants, podeu consultar el següent document:
https://vinsvinents.cat/document_resum_final_vinsvinents.pdf
Per saber més del simposi Vins Vinents:
Vídeo resum amb les Conclusions de Vins Vinents
Canal You Tube Vins Vinents – vídeos resum d’algunes jornades i intervencions d’alguns membre de Vins Vinents.