VadeVi
Vint anys d’enologia a la universitat catalana
  • CA

La Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili celebra aquest any el vintè aniversari de la creació dels primers estudis d’enologia a nivell universitari. Fins uns anys més tard, al 1995, no va ser considerat una llicenciatura, però el cert és que Tarragona va ser el primer lloc de tot l’Estat espanyol en què es va poder estudiar enologia a la universitat, en aquell moment en una facultat adscrita a la Universitat de Barcelona que el 1992, amb la creació de la Rovira i Virgili, va canviar d’institució.

Albert Bordons, que des de fa un any és degà de la Facultat d’Enologia, va ser un dels primers d’impulsar el projecte. “La idea va sorgir d’un grup de professors de Tarragona, ens va semblar que teníem les bases per assumir els estudis, que el vi era un sector amb molta tradició a la zona i que podia ser una bona oportunitat”, recorda. Després d’alguns estira i arronsa amb la Universitat de Barcelona, que hagués preferit que els estudis es cursessin a una seu més propera a la ciutat, es va posar en marxa els primers estudis l’any 1988. Alguns professors van viatjar a la Borgonya per formar-se en enologia i es va agafar el model francès per crear un pla d’estudis, ja que no hi havia experiències similars a Catalunya, tot i que “ja es podia estudiar enologia a nivell de formació professional a l’escola d’Espiells i de Falset”, explica Bordons.
[[frase]]
Des d’aquell primer curs s’han anat succeint diferents canvis en els plans d’estudis -va convertir-se en un títol oficial el 1995- fins arribar a l’anomenat Pla de Bolonya que s’aplicarà a partir del setembre i que convertirà la llicenciatura, fins ara només de segon cicle, en un grau que durarà quatre anys. “S’impartiran els mateixos continguts que fins ara però d’una manera més extensa”, explica Bordons.

El degà assegura que en els últims anys el nombre d’alumnes ha baixat una mica perquè cada vegada hi ha més oferta a nivell de màsters i postgraus, però habitualment entren a la facultat cada any un màxim de 40 alumnes. D’aquests, la majoria són catalans -entre un 70 i un 80%- però sempre hi ha estudiants de la resta de l’Estat i alguns de sudamericans. “La nostra facultat té gran prestigi perquè vam ser els primers, perquè el nostre professorat està especialitzat en enologia i tenim professors que són enòlegs en actiu i perquè des del principi hem apostat per la recerca”, explica Bordons.

Mas dels Frares, únic celler experimental en una facultat
Un dels altres factors que dóna prestigi a la Facultat d’Enologia és el celler Mas dels frares: “Som els únics que tenim vinyes i celler que permeten que els estudiants facin vi a la mateixa universitat”, assegura Bordons. Això dóna prestigi a la facultat a nivell internacional.

Mas dels Frares és un celler i vinya experimental de 5 hectàrees, que es va posar en marxa quan van començar els estudis a la universitat amb finalitats docents i de recerca. “És una oportunitat excel·lent perquè els estudiants puguin fer vi durant la carrera”, explica Montserrat Nadal, vicedegana de la facultat i responsable de Mas dels Frares.

Els camps experimentals i docents envolten un celler de 700 m2 construït l’any 1995 que té una capacitat de processament de 60.000 kg de raïm i que produeix aproximadament uns 45.000 litres de vi. Aquesta producció es fa servir bàsicament per docència però una quantitat raonable s’utilitza per recerca. Al 1990 s’hi van plantar 17 varietats, entre les que hi havien les més representatives locals i de nova implantació, que permetien als estudiants seguir-ne el desenvolupament; i es van planificar plantacions per tal d’analitzar l’efecte del marc de plantació, estrés hídric i l’efecte del reg controlat sobre la producció i la qualitat del vi.


Les vinyes experimentals de Mas dels Frares tenen 5 hectàrees cultivades FOTO: URV


Els estudiants de la facultat tenen la possibilitat de produir vi gràcies a Mas dels Frares FOTO: URV


El celler experimental produeix uns 45.000 litres de vi cada anyada FOTO: URV

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa