VadeVi
Vuit cellers s’uneixen per a reivindicar el vi novell català
El projecte està impulsat per vuit cellers catalans que elaboren vins novells
El projecte està impulsat per vuit cellers catalans que elaboren vins novells | Salvador Rovira

!--akiadsense-->

“El projecte neix per impulsar de nou els vins novells que fem a Catalunya, perquè la tradició hi és, el bon producte també, i ara ens cal fer-ne promoció i explicar per què és una bona idea consumir-los”.

Amb aquestes paraules Jaume Martí, de Sant Josep Vins iniciava la presentació d’aquesta iniciativa -feta aquest dilluns a les Cotxeres del Palau Robert- en què vuit cellers catalans s’han unit per a promocionar els vins amb denominació d’origen que elaboren i comercialitzen fent ús del terme “novell”.

Els cellers que participen d’aquesta iniciativa són, juntament amb el terraltí, Carles Andreu, Celler Cooperatiu d’Espolla, Celler Cooperatiu La Granada, Celler Masroig, Maset, Portell Vins i Caves i Vins Petxina; i entre les primeres accions dutes a terme en el seu primer any de vida hi ha, d’una banda, l’aprovació d’un decàleg amb els deu punts essencials per apropar-se al vi novell i divulgar-lo; i, de l’altra, l’haver posat data per a celebrar una festa del vi novell a Barcelona com tradicionalment s’havia fet a Catalunya; aquesta festa tindrà lloc dissabte 18 de novembre als jardins del Palau Robert.

El decàleg sobre el vi novell posa sobre la taula conceptes com la recuperació d’una tradició -la cultura vitivinícola situa l’estrena dels primers vins al novembre-, que és un producte “més que jove”, que s’embotella a l’inici de cada campanya amb vins procedents exclusivament de l’anyada; que es tracta d’un producte amb estil, amb una expressió afruitada que recorda el gust del raïm i el vi recent fet; i també introdueix el concepte de temporada, perquè -ja ho diu la dita popular- “per Sant Martí mata el porc i enceta el vi”, per tant, l’11 de novembre comena la temporada de consum del vi novell.

“Tenim clar que hi ha sensibilitat al sector del vi -explicava Martí-, ara ens cal estimular la demanda, per vendre més, però sobretot per apropar la gent de la ciutat al camp. El vi novell és l’excusa perfecta per connectar els dos móns”.

Aquest projecte s’ha posat en marxa per iniciativa dels vuit cellers, però ha tingut el suport i acompanyament de l’INCAVI. Segons el seu director, Salvador Puig, “aquest és un projecte molt transversal ja que es poden fer vins novells arreu de Catalunya. Quan ens el van venir a explicar, vam tenir clar que havíem de ser-hi”.

La periodista Empar Moliner, que ha apadrinat el projecte i en serà una de les principals ambaixadores, també ha fet una crida a destapar ampolles de vi novell: “Aquests no són vins de guarda; t’arriben a les mans i els pots obrir al moment, servir i disfrutar a la copa. És el vi perfecte per a prendre ara mateix, per a compartir amb amics a qui segur que agradarà”.

Empar Moliner amb els vins novells
La periodista Empar Moliner apadrina el projecte dels vins novells | Salvador Rovira

!--akiadsense-->

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere de kaltruku a novembre 21, 2017 | 16:51
    Pere de kaltruku novembre 21, 2017 | 16:51
    El vi novell, és la esencia del vi, dons te tot l'afruitat del raim hi no està retocat amb la química abitual per donar el sabor del "anyejo"; es tan natural com el bevien els antics romans, que en eran uns grans consumidors. JO QUE SOC DE LA GRANADA ,US DIC "VIVA EL VI NOVELL".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa