VadeVi
Una xarxa de seguiment agroclimàtic vol millorar el rendiment de la vinya

Les altes temperatures d’aquests darrers dies i l’efecte que aquestes poden tenir sobre la vinya estan sent font de preocupació pel sector. Davant aquesta realitat, i un estiu que s’espera complicat, l’INCAVI ha proposat activar una xarxa de seguiment agroclimàtica per tal de compartir totes les dades que disposen els serveis tècnics de les Denominacions d’Origen, del Departament d’Acció Climàtica, d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’INCAVI i altres agents per tal de preveure i poder traslladar el màxim d’informació als viticultors i cellers.

Representants DO Catalunya i INCAVI
L’INCAVI i representants de les DO catalanes han fet repàs dels principals eixos de treball d’aquest 2022 | INCAVI

Segons les dades recollides, a hores d’ara es preveu una verema sana. Tot i això, segons l’entitat del vi, “caldrà estar atents la situació climatològica de les properes setmanes ja que hi ha un fort dèficit hídric a tots els territoris de les denominacions d’origen de Catalunya que, sumat a les temperatures elevades d’aquests dies, pot provocar un increment de l’evapotranspiració i la demanda d’aigua de les plantes”. En aquest sentit, s’apunta la intenció d’intensificar el seguiment per obtenir dades sobre maduració, pes, grau i hidratació del raïm.

Els primers controls de l’INCAVI sobre el potencial productiu indiquen una possible reducció en les tres varietats majoritàries de Catalunya a la zona del Penedès (macabeu, xarel·lo i parellada). Aquestes dades s’obtenen de manera continua des del 1984 permetent acumular coneixement de l’evolució històrica d’aquestes varietats al llarg del temps.

El nou e-RVC valorat de forma molt positiva

En el marc de la cogovernança dels sistema de DO de Catalunya, avui la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha acompanyat la directora de l’INCAVI, Alba Balcells, en la trobada que han mantingut amb les denominacions d’origen on ha explicat les darreres novetats del Registre Vitivinícola de Catalunya que, de cara a la propera verema, permetran un control més ampli i una millora de la traçabilitat.

Guillaumes ha explicat que viticultors i agents del sector del vi estan fent una “valoració molt positiva” d’aquesta eina perquè suposa un estalvi de temps i desplaçaments a les diferents dependències del departament, així com una transformació digital en el sector. El primer de setembre es podran realitzar nous tràmits i a partir de la verema 2023-2024, viticultors, denominacions d’origen i cellers tindran el nou aplicatiu a punt per a fer a portar-la a terme. Aquesta transformació s’està realitzant de manera conjunta amb tots els agents del sector per tal d’arribar al màxim de consens.

D’altra banda, també s’ha informat que fins el 4 de juliol està oberta la fase de participació pública del Projecte de Decret de Potencial Vitícola que té per objecte traslladar al sector i als agents implicats la necessitat d’aplicar els aspectes de la tramitació electrònica al Registre vitivinícola de Catalunya i desplegar aspectes concrets de la Llei 2/2020, del 5 de març de la vitivinicultura i aspectes normatius que no s’hi recullen.

La periodista Ruth Troyano i la directora de l’INCAVI Alba Balcells en el marc de la II Setmana del Vi Català | E.V.

El nou Pla Estratègic i dates confirmades per la Setmana del Vi Català

La reunió també ha servit per traslladar als representants de les DO les grans línies d’actuació del Pla Estratègic de l’INCAVI Horitzó 2025, que es presentarà a mitjans del proper mes de juliol.

Pel que fa a accions promocionals previstes, l’INCAVI ha anunciat que la nova edició de la Setmana del Vi Català tindrà lloc del 4 al 13 de novembre i que aglutinarà, de nou, accions a tot el territori per mostrar la diversitat i la riquesa del món de la vinya i el vi del nostre país. També ha avançat que s’està treballant per un programa d’activitats al Palau Robert de Barcelona per les festes de la Mercè i que el mes d’octubre, a la fira Mercat de Mercats de Barcelona hi haurà un espai de tast i difusió del vi català.

En la reunió de treball també s’ha fet balanç de les darreres modificacions dels plecs de condicions de les Denominacions d’Origen, canvis en les normes per adaptar-se a les noves realitats i necessitats del sector. Les modificacions ja aprovades i tramitades per l’INCAVI són per la DO Empordà i la DO Pla de Bages, canvis en l’organolèptica per a una millor caracterització dels vins; la DO Conca de Barberà, incorporació de la varietat Garró i Querol i la DOQ Priorat amb el seu nou sistema de zonificació, i la DO Catalunya, la regulació de la figura del viticultor elaborador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa