VadeVi
Xavi Nolla completa la memòria de l’avi amb un vi de l’Empordà

L’avi em va demanar que quan fos gran li ensenyés a llegir i a escriure per poder explicar el periple que va viure durant la Guerra Civil Espanyola“. Des del front, des de l’exili, des del camp de treball d’Horta. Però malauradament l’avi va morir jove amb només 66 anys i aquella promesa mai es va poder complir. No del tot, perquè ara el seu net, en Xavi Nolla, ha trobat la manera de rememorar aquelles vivències d’una manera singular, però a través d’un producte que ell, com a sommelier amb llarga experiència i trajectòria, coneix bé: el vi.

El cert és que aquesta història no és nova, perquè l’origen dels Vins de la Memòria fa mirar enrere uns quants anys. L’any 2018 es concebia el projecte, el 2019 sortia al mercat el primer vi de la col·lecció –La Bruixa, un Terra Alta que havia de ser primer i únic- i el 2020…, arriba la pandèmia. Sigui com sigui, el virus no va poder amb aquest projecte de vins i vida que ha permès embotellar aquelles parcel·les que van ser testimoni del pas de l’avi des de la Terra Alta fins a Argelés.

Xavi Nolla, presentant la col·lecció dels ‘Vins de la Memòria’ | Foto: E.V.

Revolt, una carinyena de l’Empordà

“En aquesta història hi faltava un capítol per escriure”, apunta Nolla. I té a veure amb el recorregut que l’avi va de Badalona fins a Argelés. Així, als set vins que fins ara formaven part del relat, ara el sommelier hi suma el vuitè, nascut d’unes vinyes centenàries ubicades vora el Coll de Banyuls, que embotella la Cooperativa d’Espolla.

Revolt és un nom triat a consciència, que els seus responsables, Xavi i Gisela Guitart, confessen que els va costar trobar, però que tants molts matisos que finalment els va atrapar. “Un revolt significa corbes, i ens fa pensar en els camins d’anada i tornada que va haver de fer l’avi, tornant del front, i després escapant cap a l’exili”, detalla Nolla. “També pot tenir a veure amb els girs que dona la vida, afegeix el sommelier, perquè la vida té girs inesperats que mai saps cap on et portaran”. I per rematar, aquest punt “reivindicatiu que té el terme incitant d’alguna manera a la revolució“.

Termes a part, el vi és una carinyena jove, que surt ara al mercat amb l’anyada 2021. És nascut d’una finca amb sòls de pissarra prop del Coll de Banyuls, un “gran cru empordanès“, dirà rememorant el comentari del sommelier Josep Pitu Roca. Un vi que descriu com a fresc, enèrgic i que pensadament no busca les llargues criances. Tot plegat, amb aquesta mirada a la tradició, al saber fer de sempre, on recupera els bocois de castanyer -amb els quals, per cert, elabora tots els vins de la col·lecció- i que surt amb “tap de finca”, reivindicant també l’Empordà com a territori surer.

Xavi Nolla i Gisela Guitart, durant la presentació del vuitè ‘vi de la memòria’ | Foto: E.V.

La fi del projecte?

De ‘Revolt’ en posen al mercat poc més d’un miler d’ampolles i de moment, podria ser el vi que tanca la col·lecció de ‘Vins de la Memòria’; tot ho fa pensar així perquè el relat té ara un inici i un final. I malgrat tot, queda a l’aire l’interrogant de si incorporarà encara algun producte més. “Podrien ser unes bombolles, i en aquest cas em decantaria per un ancestral“, apunta amb la il·lusió de qui s’estima el projecte. Així i tot, diran, ara és moment de vendre i de continuar fent memòria d’un passat que no fa tant que vam patir i que estaria bé recordar per no repetir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa