VadeVi
Gaudint de les essències enogastronòmiques de Mallorca amb Baleària
  • CA

La pandèmia comença a donar treva, i la millora de la situació sanitària acompanyada per l’increment de les vacunacions, animen els viatgers a sortir de nou i a buscar nous destins per gaudir de les properes vacances. La naviliera Baleària proposa pujar en un dels seus ferris i gaudir dels recorreguts que connecten Catalunya i les Balears.

“A penes arribis en ferri a Mallorca, confirmaràs que l’illa
més gran de les Balears té molt més que platja” 

Entre aquestes coses, una gran oferta enogastronòmica. Mallorca és una illa on es complementen la cuina marinera, típica de les zones costeres, amb una cuina d’interior marcada pels conreu d’hortalisses i cereals i per la cria de porcs. Tanmateix la cuina d’interior és una cuina on l’aprofitament és un dels seus trets essencials i un dels plats del receptari mallorquí que millor recull aquesta tradició és l’arròs brut. Aquest plat, un arròs de camp fet amb carns de caça i hortalisses pren el seu nom del color fosc que agafa el fumet en afegir-li la picada, una de les claus d’aquesta recepta, feta amb el fetges del animals de caça, normalment conill, colomí o bé tots dos. 

Maridatge de vins i gastronomia, amb Baleària | Jordi Català
Maridatge de vins i gastronomia, amb Baleària | Jordi Català

D’antuvi, l’arròs brut es preparava amb les hortalisses que s’havien collit al camp i amb les peces que havien pogut caçar, pel que no té una llista d’ingredients fixe. De receptes de l’arròs brut, n’hi ha tantes com cuiners els preparen, però no es pot dir que un arròs és un arròs brut, si no conté la picada feta amb els fetges. 

En primer lloc es tallen les carns i les freixures dels animals a daus i es dauren a la cassola juntament amb uns talls de sobrassada. Un cop tenim les carns daurades, hi incorporarem una ceba i uns tomàquets picats a ganivet i es deixa sofregir. A continuació s’hi afegeix aigua o bé si es desitja un fumet que pot ser de pollastre, carns o verdures i es deixa coure una mitja hora.

Passat aquest temps és el moment de posar-hi l’arròs, totes les verdures i bolets de temporada, que ens vinguin de gust i la picada feta amb els fetges i les espècies (all, clau d’olor, canyella, nou moscada, pebre vermell dolç o picant al gust, i safrà) tot lligat amb un raig d’oliva extra verge. Ho deixarem coure tot plegat fins que tinguem l’arròs al punt de cocció desitjat. D’aquest plat n’hi ha un versió més festiva on es fan servir esclata-sang, un bolet deliciós, i tords. També hi ha qui afegeix cargols.

Arròs brut, un plat típic de Mallorca | Nona Delgado

És un arròs molt saborós i amb molta personalitat, normalment servit un punt caldós. La picada de fetges i espècies condiciona molt el seu maridatge. El Callet de Can Majoral és una excel·lent opció per acompanyar un arròs brut. La callet és un varietat autòctona mallorquina que plantada i conreada en ecològic en indrets com és el cas de la finca de Son Roig de sòls calcaris i argilosos i vinificada com ho fan a Can Majoral produeix un vi que lliga especialment amb l’arròs brut.

El caràcter afruitat i un pel floral del vi, empoderat pel seu pas per botes de mida gran, li dona d’una banda la força i la textura necessàries per netejar la boca i per l’altre els matisos que l’ajuden a equilibrar el gust penetrant de la picada, mentre les espècies del plat es sumen als balsàmics del vi, formant tot plegat una combinació molt satisfactòria.

Callet, un dels vins emblemàtics de Can Majoral | celler
Callet, un dels vins emblemàtics de Can Majoral | celler

La millor manera de gaudir d’un arròs brut acompanyat d’una copa de Callet de Can Majoral és fer-ho en un dels molts restaurants de cuina tradicional de la illa de Mallorca. 

Arribar-hi és senzill si es viatja amb Baleària. I ara més que mai, perquè la companyia ofereix connexions diàries entre Barcelona i Palma o Alcúdia amb el ferri, i des del 5 de juny, hi sumarà un servei d’alta velocitat entre la capital catalana i Alcúdia. Es poden consultar horaris i reserves a la seva pàgina web balearia.com. 

Baleària ofereix rutes a diari entre Catalunya i Balears | Baleària
Baleària ofereix rutes a diari entre Catalunya i Balears | Baleària

Baleària, una naviliera que aposta per la sostenibilitat 

Baleària és líder en el transport de passatge, vehicles i mercaderies en les connexions amb Balears, a més de ser l’única naviliera que té rutes interinsulars a les quatre illes de l’arxipèlag. La companyia també opera a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, i uneix Canàries amb la Península. En l’àmbit internacional, ofereix serveis al nord d’Àfrica (Marroc i Algèria) i connecta els Estats Units amb les Bahames.

L’aposta de Baleària per les energies netes respon a criteris de responsabilitat social i rendibilitat econòmica. Així, la naviliera, que és pionera en l’ús de gas natural, treballa per assolir l’objectiu de 0 emissions mitjançant projectes d’energia renovable, com l’hidrogen i el gas renovable. La naviliera té un pla d’inversió de 380 milions d’euros en una flota de nou ferris a gas natural, un combustible que redueix les emissions a l’atmosfera.

La naviliera es defineix com una empresa ciutadana i responsable, que s’implica en el desenvolupament social i econòmic dels territoris que uneix i en el benestar dels seus habitants. El grup té una plantilla estable de més de 1.500 persones, que treballen en els 6 països on opera i els seus 29 vaixells.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa