VadeVi
La gelada provoca danys greus a les vinyes de Mallorca

Mallorca s’ha despertat aquesta setmana amb una mala notícia: Moltes vinyes han patit gelades en un moment especialment delicat per la planta que coincideix amb el naixement dels primers brots. Així, aquestes gelades podrien provocar pèrdues importants dels brots productius, que a la llarga han de donar vida als raïms.

Antoni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant, compartia fotografies a les xarxes en les quals s’hi veu l’afectació de la vinya i on recordava que “feia temps que no es patia aquesta gelada tan temuda pels pagesos que acostuma a coincidir amb les llunes noves d’abril”. I afegeix: “Aquest tipus de gelades pot afectar la quantitat i qualitat de la propera campanya, malgrat fer-ho de forma desigual entre plantes de la mateixa finca, “perquè els fenòmens del microclima fa que les afectacions puguin ser desiguals”. Benàssar comenta que les pèrdues poden estar al voltant del 30% de la producció total.

Els cellers afectats, es lamenten

7103 Petit Celler ha comptabilitzat una afectació mitjana del voltant del 50% de pèrdua de brots productius, amb la qual cosa, segons comenta un dels propietaris del projecte, Pep Cànaves, “els brots secundaris que puguin brostar post-gelada, no tendran raïm i per tant la davallada de producció d’aquestes vinyes serà brutal”.

Karretània també compartia algunes imatges de la gelada al seu perfil d’Instagram:“Ahir els ceps de Santa Maria es despertaven afectats per la gelada. Dependre del temps a vegades et dona disgustos”. Però acaben amb un missatge d’optimisme: “Malgrat tot, sempre surt el sol”.

.

També es lamentaven de l’afectació a les seves vinyes el Celler Sebastià Pastor:

Andreu Oliver, de Can Majoral, també ha lamentat les pèrdues i manifesta la seva “tristesa i impotència” per aquesta “maleïda gelada d’abril”. “Avui és un dia trist”, diran.

Gelada a les vinyes de Can Majoral
Gelada a les vinyes de Can Majoral | Can Majoral

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa