VadeVi
Els 20 números de la col·lecció ‘Envinats’ de Vibop, al detall

La col·lecció ‘Envinats’ de Vibop ha editat fins ara 20 números, que llistem i descrivim breument a continuació:

1. Josep Roca, a l’avantguarda del món del vi
Recull dues sessions de tast importants que aquest sommelier de referència mundial ha impartit en els darrers anys.

2. Les olors en la literatura, a cura de Vicenç Pagès Jordà
Selecció d’una trentena de fragments d’obres de la literatura universal que parlen de les olors i que l’antòleg fa dialogar.

3. Vins de memòria, diversos autors
Articles autobiogràfics on el vi hi juga un paper important amb: Imma Merino, Josep M. Espinàs, Vicenç Altaió, Perejaume, Jordi Cornudella, Joma, Roser Vernet, Rafael Vallbona, Jaume Almirall, Màrius Serra, Julià Guillamon, Pep Quintana, Albert Villaró, M. Torreiro.

4. Vins, vinets i vinasses, Enric Satué
El dissenyador gràfic aplega els treballs que al llarg de cinquanta anys de professió ha creat, que es vinculen amb el vi i els destil·lats.

5. A taula amb Eiximenis, Cristina Armengol
Amb el subtítol ‘Com beure i menjar a l’Edat Mitjana’, la plaquette ens mostra amb català actual què explica el gran Francesc Eixemenis a ‘Com usar bé de beure e menjar’.

6. Els raïms immortals, Narcís Comadira
El poeta i pintor aplega un seguit de textos propis, que d’una manera o altra parlen del vi: un assaig sobre un poema de Carner, unes proses nascudes d’un viatge a la Borgonya i el poema Tast.

7. Priorat en Persona, diversos autors
Durant deu anys, el projecte ‘Priorat en Persona’, impulsat pel Centre Quim Soler, la literatura i el vi’, ha anat bastint un paisatge literari en forma de diccionari. Us oferim una selecció d’entrades obra de
vint-i-nou escriptors.

8. Polifem, el beverri, Joma
Aquesta plaquette és una peça de l’artista Joma. Conté un leporello (o desplegable en forma d’acordió), que recrea el cant del Ciclop de l’Odissea d’Homer, i es completa amb un opuscle amb la versió de Carles
Riba.

9. Bodegons amb ampolla de vi, Eduard Puig i Vayreda
Conté tres conferències sobre vins catalans i cuina catalana, especialment empordanesa, que va impartir Eduard Puig i Vayreda (Figueres, 1942, 2018) a la dècada dels anys 1980.

10. Vi i benzina, de Josep Guillamon
Conté quatre contes sorprenents, divertits, rics i misteriosos, escrits a la manera de Joan Perucho (coincidint amb la celebració del centenari), però amb la marca inconfusible de Guillamon.

11. Les pudors en la literatura, Vicenç Pagès Jordà
Vicenç Pagès ens proposa una explosió de pudors: de ciutats, de cases, d’animals de personatges. Pudors descrites per escriptors com Virginia Wolf, Michel Houwllebecq, Franz Kafka, Homer, Don Delillo, Juan José Arreola, Harper Lee, David Foster Wallace, Carsobn McCullers, i també Ruyra, Sagarra i Espriu.

12. Alcohols, Núria Martínez-Vernis i Martí Sales
Això és l’escorça de l’arbre d’individus manegats en poemes de vida, de mort o d’ambdós amb acompanyament d’alcohol o alcohols més o menys forts, estables, permanents, de durada i graduació.

13. Vinyoli trasbalsa la bellesa com el vi, Miquel Martín i Serra
L’univers metafòric i simbòlic del vi serveix a Vinyoli per endinsar-se, com deia ell mateix, en el «domini màgic» de la paraula i provar de revelar-nos alguns secrets i misteris de l’existència.

“Sobre la felicitat”, d’Epicur, reeditat per Vibop | ACN

14. Sobre la felicitat, Epicur. Traducció de Jordi Cornudella
¿És possible una vida feliç? Epicur ens ensenya que sí, a condició que entenguem que la felicitat és el plaer de viure sense dolor al cos ni pertorbació a l’esperit. I també ens ensenya que per aconseguir-ho hem de deixar de banda les superxeries dels opinadors i reflexionar pel nostre compte amb lucidesa.

15. Banyuls, mon amour, Xavier Febrés
L’autor ens ofereix una deliciosa crònica sentimental de Banyuls, amb dades interessants i amenes que descriuen i aprofundeixen en aquesta localitat vinícola del Rosselló, on es fan alguns dels vins naturalment dolços més celebrats del món i on va néixer el gran escultor Aristides Maillol.

16. La vinya de Joseph Beuys, Jordi Boldú
Joseph Beuys és l’artista que va dir que “tot ésser humà és un artista”, potser perquè ara puguem imaginar també que “tota ampolla de vi és una obra d’art”. Aquesta plaqueta vol ser un convit a descobrir o redescobrir l’obra de Beuys més tocada per la vinya i el vi, dins el seu projecte DIFESA DELLA NATURA.

17. El llibre dels vins, Arnau de Vilanova. Traducció de Patrick Gifreu
Arnau de Vilanova (València ca 1240 – Gènova, 1311) va ser un dels grans metges de l’edat mitjana i un teòleg controvertit i perseguit. Entre la llarga llista d’obres científiques i mèdiques que va escriure, i a les quals deu la fama, se li atribueix El llibre dels vins que, com l’autor mateix diu, aplega una cinquantena de receptes per a elaborar vins medicinals.

18. Confessió del goliard, Josep Pedrals. Dibuixos de Pau Badia
Enfilall de quatre-cents vuit versos, ordenats en nou cants, convenientment rimats. Com diu Esteve Plantada a l’epíleg: “És un llibre atlèticament elèctric, com ho és cada recital de rapsòdia significada, de ball de lluentons. Perquè Pedrals és un generador. De corrent i corrents, de ficcions i metaversos, de vides refugis, d’acuit i amagar, de certesa i descobriments.”

19. Les arts xineses de l’ebrietat, Manel Ollé
Recorregut pels diferents accents de l’ebrietat xinesa, una tradició mil·lenària llaurada per poetes, pensadors, cal·lígrafs, lluitadors d’arts marcials i altres borratxos místics. Conté trenta-tres poemes i fragments filosòfics que l’autor ha traduït directament del xinès.

20. Els raïms, de Josep Mirabent
Entre el 1869 i el 1876, Josep Mirabent, el pintor decorador més important de la Barcelona de la segona meitat del segle XIX, abans de l’arribada del Modernisme, va pintar divuit raïms per encàrrec de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre. Són unes obres de gran precisió tècnica, que avui es mostren com objectes d’art i de bellesa, però també contenen un gran interès vitícola, perquè són raïms prefil·loxèrics pintats amb gran detall en una època on la fotografia encara era molt incipient. Pocs anys després, la vinya del país va quedar arrasada per la plaga de la fil·loxera i la viticultura no va ser mai més la mateixa.

Més notícies
'Sobre la felicitat', d'Epicur, reeditat per Vibop | ACN

Envinats, llibres on el vi es fusiona amb les arts i la creació

Aquest mes d'abril s'ha presentat el número 20 de la col·lecció, 'Els Raïms' de Josep Mirabent
:  - Mobile
Les portades de tots els números publicats fins ara de la col·lecció Envinats

Montse Serra (Envinats): “Falten més llibres sobre vi però també falten lectors”

L’editora de Vibop Edicions explica d’on surt Envinats, una col·lecció “heterogènia i heterodoxa” on el vi és el nexe d’unió de tots els volums
:  - Mobile
'Sobre la felicitat', d'Epicur, reeditat per Vibop | ACN

Vibop edicions recupera la traducció de Jordi Cornudella del llibre ‘Sobre la felicitat’ d’Epicur

L'obra, que recull la 'Carta a Meneceu' i les 'Màximes capitals', és "una invitació a la llibertat de pensament"
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa