VadeVi
Envinats, llibres on el vi es fusiona amb les arts i la creació

El 2018 vaig fundar Vibop edicions, una petita editorial amb seu a Alella, territori vinícola. Iniciava aquesta aventura amb la intenció de donar vida a la col·lecció Envinats, on es publiquen llibres que vinculen el vi amb les arts i la creació. Llibres de petit format, agradables també com a objectes, on el vi es mostra des d’àmbits tan diferents com ara la literatura de ficció i de no-ficció, les arts visuals, el disseny, la història, la filosofia… Llibres heterogenis i heterodoxos, variats i que sempre tenen el vi present, ja sigui d’una manera anecdòtica, ja sigui d’una manera essencial. Així, també són llibres escrits des d’una gran varietat de gèneres literaris: la narrativa, la poesia, l’assaig, l’articulisme, la crònica, la conferència…

Podeu consultar el llistat dels 20 números en aquest enllaç.

Montse Serra amb tres dels autors de la col·lecció Envinats
Montse Serra amb tres dels autors de la col·lecció Envinats | Foto: Vibop

Un univers vinícola com a construcció cultural

La col·lecció Envinats reforça el nostre univers vinícola com a construcció cultural. I és des d’aquesta posició que mostra les possibilitats que el vi pot arribar a abraçar. Us posaré alguns exemples. Els primers dos títols publicats, tota una declaració d’intencions, van ser: Josep Roca, a l’avantguarda del vi, que aplega dos tasts destacats que el sommelier i copropietari del Celler de Can Roca ha impartit en els darrers anys, i Les olors en la literatura, una tria de citacions curtes de la literatura universal, feta per l’escriptor recentment desaparegut Vicenç Pagès Jordà. Dos anys després Pagès publicaria a la mateixa col·lecció el deliciós i putrefacte Les pudors en la literatura. 

Els llibres de la col·lecció ‘Envinats’ | Foto: Vibop

Complicitats d’autors de primer ordre

La col·lecció Envinats ha gaudit de la complicitat d’autors de primer ordre. Així, a més de Josep Roca i Vicenç Pagès Jordà, hem publicat poesia contemporània que signa Núria Martínez-Vernis i Martí Sales a Alcohols i Josep Pedrals a Confessions del Goliard. Aproximacions a l’obra lligada al vi de Narcís Comadira, Xavier Febrés i també d’Enric Satué.

Narracions de Julià Guillamon. La traducció del grec de textos d’Epicur a càrrec de Jordi Cornudella; la traducció del xinès d’una trentena de poemes i fragments de poemes de la tradició xinesa dels poetes ebris, del segle III al XV, obra de Manel Ollé; i la traducció del llatí feta per Patrick Gifreu d’El llibre dels vins, atribuït a Arnau de Vilanova. El llibre d’artista Polifem, el beverri, elaborat per Joma, a partir del cant del Cíclop de l’Odissea d’Homer; i una sorprenent recerca i reflexió al voltant del vi que Joseph Beuys va elaborar el 1982-83, feta per Jordi Boldú. També la celebració dels deu anys del projecte coral Priorat en Persona del Centre Quim Soler; l’assaig sobre les metàfores vinícoles en la poesia de Joan Vinyoli, a càrrec de Miquel Martín i Serra; i quatre conferències que va impartir als anys vuitanta l’enòleg Eduard Puig i Vayreda. 

Cada any editem quatre títols de la col·lecció, que arriben a les llibreries dels Països Catalans. Però com que la col·lecció és temàtica, des del principi també vam pensar que hi podria haver amants del vi i dels llibres que volguessin tenir-la tota. De manera que vam obrir una línia de subscripció. Els subscriptors reben per correu els llibres a casa. Amb cada títol editat, la col·lecció pren més sentit.

‘Els raïms’ és la última peça de la col·lecció ‘Envinats’ | Foto: E.V.

Els raïms de Mirabent, l’últim de la col·lecció

Aquesta primavera acabem de publicar el número 20 de la col·lecció Envinats: Els raïms de Josep Mirabent. Recull la col·lecció de divuit pintures de raïms que aquest artista va pintar entre el 1869 i el 1876. Mirabent era el gran pintor de flors i fruita de la segona meitat del segle XIX, i un reconegut pintor decorador que els artistes modernistes van eclipsar. La col·lecció de divuit pintures de raïms, fetes amb gran detall, va ser un encàrrec de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre. I van prendre una importància capital quan, pocs anys després, va arribar la fil·loxera i va canviar per sempre el panorama vitícola i vinícola del país.

Montserrat Serra és editora fundadora de Vibop edicions.

Per cert, que el dia de Sant Jordi, l’editora estarà signant els llibres de la col·lecció a la parada 16 del tram de Passeig de Gràcia que va entre Consell de Cent i Aragó.

Més notícies
Presentació del llibre 'Els Raïms' | Foto: E.V.

Vibop recull el testimoni gràfic dels 18 raïms prefil·loxèrics de Mirabent

Es tracta del 20è llibre de la col·lecció 'Envinats'
:  - Mobile
Les portades de tots els números publicats fins ara de la col·lecció Envinats

Els 20 números de la col·lecció ‘Envinats’ de Vibop, al detall

El projecte es va estrenar amb la publicació de dues peces simultànies: 'Josep Roca, a l’avantguarda del món del vi', i 'Les olors en la literatura de Vicenç Pagès
:  - Mobile
Les portades de tots els números publicats fins ara de la col·lecció Envinats

Montse Serra (Envinats): “Falten més llibres sobre vi però també falten lectors”

L’editora de Vibop Edicions explica d’on surt Envinats, una col·lecció “heterogènia i heterodoxa” on el vi és el nexe d’unió de tots els volums
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa