La DO Alella és coneguda a tot arreu pels seus vins blancs. Eren els preferits dels nobles de Barcelona durant l’edat mitjana i van ser la beguda de les classes altes de la ciutat durant la primera meitat del segle XX, sobretot arran de l’enorme èxit assolit pel Marfil, el semisec elaborat a l’aleshores celler cooperatiu Alella Vinícola amb pansa blanca i garnatxa blanca, i criat durant alguns anys en enormes dipòsits de fusta abans de ser embotellat en elegants, estilitzades i molt reconeixibles ampolles tipus Rihn. 

Però tant a l’edat mitjana (i abans) com durant l’esplendor d’Alella Vinícola, com avui dia, els diferents cellers de la DO Alella han elaborat negres de gran qualitat. De fet, els vins negres de la cooperativa havien estat premiats amb medalles d’or en concursos internacionals. 

Però parlem del present. Malgrat que Alella continua essent per a molts un referent en vins blancs, el percentatge de vinya de varietats de raïm blanques al territori és del 70% (la major part és pansa blanca): això vol dir que el 30% restant són varietats negres. No és un percentatge residual. De fet, la segona varietat més plantada als municipis de la DO Alella és la garnatxa negra, seguida de varietats foranes com la merlot, la sirà (que, tot i no ser autòctona, s’ha adaptat bé al terrer alellenc) i la cabernet. A poc a poc, els viticultors van recuperant la mataró i la sumoll, pròpies de la zona. 

Imatge d'unes copes de vi negre d'Alella / O.P.
Imatge d’unes copes de vi negre d’Alella / O.P.

Avui gairebé tots els cellers del territori (tant si elaboren amb el segell de la DO o sense) tenen algun negre al seu catàleg: Alta Alella, Bouquet d’Alella, Can Roda, Celler de les Aus, Celler Marfil, Oriol Artigas, Talcomraja, Roura i Vallalta Vinícola tenen negres joves i de criança en el seu catàleg de productes. Alguns dels productors que no compten amb celler propi, com ara Testuan, també tenen bons negres entre la seva oferta. 

Sabíeu que l’anàlisi de les restes de la darrera premsada de raïm del celler romà de Vallmora (Teià) va determinar que eren de raïm negre? Alella és territori de blancs, sens dubte. Però també és territori de negres. Des de fa dos mil anys!

Més notícies
Notícia: Cooperatives, el múscul invisibilitzat del vi empordanès
Comparteix
Malgrat la caiguda del nombre de cooperatives de vinícoles de quinze a tres en 50 anys, continuen sent "el motor econòmic, cultural i social" de la comarca
Notícia: Pluja de medalles per als vins catalans als premis ‘Grenaches du Monde’
Comparteix
Enguany, els elaborats de Catalunya sumen 78 guardons: dos dobles Or, 42 medalles d'Or i 34 de medalles de Plata
Notícia: Les tres fases de compra dels americans que poden salvar els vins europeus
Comparteix
Un informe de Liv-ex suggereix que, malgrat la caiguda de vendes per aranzels, els consumidors dels EUA podrien impulsar la recuperació de les exportacions del sector vitivinícola d'Europa
Notícia: Cinc maridatges perfectes per a un vi de xarel·lo de la DO Penedès
Comparteix
El xarel·lo és, sense cap mena de dubte, la varietat blanca més emblemàtica de la DO Penedès

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa