VadeVi
Carviresa, l’aparador a Barcelona dels vins de Costers del Segre

Catalunya és un país amb molta cultura vitivinícola, però de vegades la tradició es perd al camp i no arriba a la ciutat. Són molts els cellers que treballen a Denominacions d’Origen pràcticament desconegudes pels ciutadans de Barcelona i aquesta realitat els fa perdre vendes. El barri de Sant Antoni acull el que s’ha convertit en l’aparador oficial de la DO Costers del Segre a la capital catalana. El celler Carviresa fa tres anys que hi té una botiga de vins especialitzada en la DO en la qual s’emparen els seus productes, però amb una gran col·lecció de vins de dins i fora de Catalunya. Felipe Urbano és el sommelier responsable de la botiga, la qual ell mateix denomina com “la més bonica del barri”. Amagada a Sepúlveda amb Villarroel, aquesta imponent joia lleidatana s’alça com l’única vinoteca especialitzada en Costers del Segre i tot i que hi ha centenars de referències, els vins de pràcticament tots els cellers d’aquesta denominació ocupen la meitat de les estanteries.

Urbano recorda la primera vegada que va entrar a la botiga de Carviresa a Barcelona i admet que abans no es tenia tanta cura de tot. Actualment, hi treballa el sommelier amb Belen Santinon i Massimo Riva. El local està decorat amb diferents emblemes del celler, però també amb les millors marques de vins de bona part de Catalunya, Espanya i fins i tot el món. D’ençà que Urbano és a la botiga assegura que el preu mitjà de l’ampolla ha augmentat dels 8 als 15 i fins i tot 20 euros. Tot i això, el sommelier confessa a Vadevi que una de les millors experiències que es poden viure a la botiga és la combinació de les persones que busquen grans marques i els avis que volen comprar vi a doll. Precisament, per acontentar aquests últims i sobretot treballar per a un retorn a la gent del barri, Carviresa té diverses botes de vi i vermut a granel. “Aquí tenim de tot, des dels joves que volen vermut a doll barat, fins a persones que busquen una referència específica que només podran trobar aquí”, descriu Urbano. Així doncs, la botiga es converteix en el punt d’unió entre totes les Barcelones possibles, però sempre amb un ull posat a Lleida: “Sempre començarem recomanant Costers del Segre, perquè per nosaltres és casa”, explica el sommelier, qui també lamenta que Lleida “encara és una zona molt desconeguda pels amants del vi a Barcelona”.

Imatge d'una de les estanteries de la botiga de Carviresa / J.C.
Imatge d’una de les estanteries de la botiga de Carviresa / J.C.

Catalunya compta amb 11 Denominacions d’Origen -12 si es té en compte la DO Cava-. Aquesta riquesa i diversitat de vins no sempre arriben amb la mateixa força al paladar dels ciutadans del país, especialment en ciutats com Barcelona, on sovint el que és de proximitat queda desdibuixat darrere de noms més coneguts o exòtics. És per això que Urbano lamenta profundament la poca visibilitat de la DO Costers del Segre, una regió vinícola que, tot i la seva qualitat indiscutible, acostuma a quedar a l’ombra de la poderosa fama d’altres zones, com per exemple, la DOQ Priorat. “A Costers del Segre es fan vins d’una qualitat excel·lent”, assegura amb convicció el sommelier, que ha convertit la botiga en un petit temple dedicat a aquesta denominació sovint oblidada. De fet, la relació amb el Consell Regulador de Costers del Segre no només és cordial, sinó pròxima i constant. Així i tot, Urbano reconeix que l’espurna d’aquesta aposta d’obrir un aparador de vins de la DO a la capital va ser idea exclusiva de Carviresa.

La labor de les botigues de vins catalans

Hi ha diverses teories sobre per què els barcelonins no beuen gaire vi català, però entre les més repetides per experts i professionals del sector, destaca una explicació que sembla tenir un gran pes: la manca de col·laboració i implicació dels comerços i restaurants de la capital catalana. No és cap secret que moltes cartes de vins de restaurants i botigues a Barcelona sovint estan desproveïdes de vins catalans, i això, segons Urbano, és un error estratègic important. Per al sommelier, la falta de representació dels vins locals en aquests establiments és una barrera enorme per al creixement i l’assimilació del producte català dins el mercat barceloní. “Sense vins catalans a les cartes catalanes, és molt complicat vendre el producte”, apunta, subratllant la contradicció que suposa que la ciutat -epicentre de la cultura i l’economia catalana- gairebé no ofereixi als seus ciutadans l’oportunitat de tastar els vins que s’elaboren a la mateixa terra que trepitgen.

Imatge de la sala de tasts de la botiga de Carviresa a Barcelona / J.C.
Imatge de la sala de tasts de la botiga de Carviresa a Barcelona / J.C.

Urbano reconeix que el coneixement dels barcelonins sobre els vins de la seva pròpia terra és, en molts casos, limitat. Però més que culpar els consumidors, ell observa que la responsabilitat recau en bona part en els mateixos establiments i el seu enfocament a l’hora de seleccionar els productes que ofereixen. “El problema és que molts espais continuen prioritzant vins d’altres regions, com els de la Rioja, en lloc de donar una oportunitat real als vins de Catalunya”, explica amb cert desencís. En aquest sentit, el sommelier creu fermament que la situació podria canviar amb més visibilitat i col·laboració entre els productors locals i els establiments de la ciutat i precisament per això ha fet de Carviresa el buc insignía per recomanar, explicar i vendre vins catalans a Barcelona; “i la veritat és que funciona”, somriu el sommelier.

Tastos i productes singulars per barcelonins

Carviresa més enllà d’una botiga busca ser una experiència pel consumidor. La visió d’Urbano és donar tot el necessari perquè el client torni a l’establiment. Per això confirma que té un espai molt net, i ben ordenat. A més, també reconeix que tots els treballadors de la botiga tenen alguna classe de formació en el sector, la qual cosa professionalitza encara més l’atenció al client. De fet, a la botiga no hi ha només vins sinó que també disposen d’una selecció única de sake, diferent de qualsevol botiga de vins convencional: “Hem aconseguit fer-nos un lloc al barri perquè fem una cosa diferent”, reitera Urbano qui admet, però que al principi el sake no era un èxit.

Imatge d'una de les ampolles de sake de la botiga de Carviresa a Barcelona / J.C.
Imatge d’una de les ampolles de sake de la botiga de Carviresa a Barcelona / J.C.

El tracte pròxim amb el consumidor és la raó que fa que aquesta botiga barcelonina tingui una clientela fidel. No obstant això, Urbano també entén perfectament les tendències actuals i per això posa a l’abast dels seus clients un seguit de tasts amb maridatge de diferents temàtiques, productes i vins dos cops al mes. Amb un preu molt per sota la mitja d’altres establiments de la capital catalana, Carviresa demostra el valor dels seus treballadors amb aquests tasts únics que combinen els platillos selectes d’unes emprenedores de l’Eixample anomenades Massa Pasta i cinc referències de vins de la botiga. “Fem tastos molt cuidats i especials: vi, whisky, sake, maridatges amb xocolata, formatges…”, concreta Urbano qui conclou la tertúlia amb aquest diari comentant el secret de l’èxit de Carviresa a Barcelona: “Fem coses que sé que altres llocs ni fan ni poden fer“.

Més notícies
Notícia: La Fira del Vi de Falset arrenca amb tiquets en línia i un mes d’activitats al Priorat
Comparteix
Un total de 60 cellers de la DOQ Priorat i la DO Montsant participen en el certamen durant el cap de setmana del 2, 3 i 4 de maig, i en la Fira als cellers tot el maig
Notícia: Els aranzels trunquen el somni americà de la maquinària agrícola catalana
Comparteix
La preocupació creix en un sector on els Estats Units són el segon mercat més important en vendes a l'estranger
Notícia: Rosa Cusiné 2019, millor escumós de la cinquena edició dels Barcelona Rosé
Comparteix
El concurs que organitza 'Vadevi' ha premiat, un any més, els millors ancestrals, granvas i productes vitivinícoles elaborats amb mètode tradicional
Notícia: Llista | Els millors vins escumosos dels Barcelona Rosé 2025
Comparteix
El cava Rosa Cusiné 2019, del celler Parès Baltà es corona com el millor escumós rosat de la cinquena edició del concurs

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa