S’acosta la nit de Sant Joan. Tots l’esperem perquè implica sopar a la fresca i compartir amb la família o els amics. I perquè representa el tret de sortida a l’anhelat estiu. Els més dolçaines, a més, valoren que és el moment de no tenir excusa per endrapar una de les menges dolces més nostrades: la coca de Sant Joan (en totes les versions). A la majoria de cases catalanes, la nit del 23 de juny s’obriran ampolles d’escumós; no deixeu de fer-ho, per Bacus! Però nosaltres, a més, us recomanem que marideu les coques amb els vins dolços de la DO Alella.
Perquè Alella és, històricament (i actualment també!), territori de grans dolços, us en proposem un per a cada estil de coca:
La coca de llardons – Marfil Generós Semi
La menys dolça, però potser la més tradicional i la més consumida per la revetlla. Cap vi l’acompanyarà millor que el Marfil Generós Semi. Un ranci semidolç amb solera de 1976 que porta la pansa blanca a un nivell de sofisticació impressionant. No sabràs si t’agrada més la coca, el vi o la suma de tots dos.

La coca de fruita – Bouquet d’Alella Pur Dolç
L’únic dolç del celler Bouquet d’Alella. L’únic dolç del territori DO Alella elaborat amb garnatxa blanca. Una joieta nascuda el 2013 que cada any és millor (a mesura que envelleix) i que té el punt de dolçor i acidesa ideals per maridar amb la coca de fruita. Ah! Això verd que traieu de la coca és meló i es menja.

La coca de brioix i crema – Penjat d’un Fil
El somni dels que no tenen por de morir per sobredosi de dolçor. Aquella coca de brioix tendra, gustosa i coberta de filigranes de crema que fa salivar només d’imaginar-la… Per a ella, el Penjat d’un Fil. Una creació d’Enric Gil, del celler Can Roda, feta amb gotims de pansa blanca que, abans de premsar-los, passen més de tres mesos assecant-se a sol i serena per concentrar sucres.

La coca de pasta de full i crema – Iaia Rosa
Sembla una coca de llardons, però és una coca de crema. No pot faltar a cap revetlla de les que s’autoproclamen festa i l’acompanyareu meravellosament bé amb un dels dolços de Serralada de Marina, el Iaia Rosa. Una pansa blanca moderadament dolça que és d’aquelles que, sense adonar-te’n, ja t’has xumat l’ampolla sencera.

La coca de xocolata – Dolç Mataró
Una creació moderna (la teva àvia dirà “això no és una coca de Sant Joan”) que marida a la perfecció amb el millor dolç alellenc per a les postres de xocolata: el Dolç Mataró d’Alta Alella. Coca moderna? Vi clàssic!

Marfil Molt Dolç. Sense coca
Perquè no hi ha llista de vins dolços de prestigi que no recomani el Marfil Molt Dolç. Debilitat de qui signa l’article, és una meravella enològica que no cal maridar amb res perquè és espectacular per si sola. Si no l’heu tastat, esteu malbaratant la vida.
