Ja hem explicat en més d’una ocasió que Alella compta, segurament, amb la relació nombre de hectàrees de vinya / nombre de referències de vi disponibles més alta del món. Els elaboradors d’aquest territori fan gairebé 200 vins diferents amb raïm procedent de menys de 200 hectàrees de vinya. Aquest fenomen només es pot explicar per la inquietud i creativitat extrema dels productors d’aquesta zona. Inquietud i creativitat que generen un degoteig continu de novetats que van arribant al mercat. Us presentem algunes de les novetats que han vist la llum els darrers mesos.
Burriac
Té el nom del castell d’Argentona, municipi on va néixer Bernat Lleixà, ànima de Vallalta Vinícola, el celler de Sant Cebrià de Vallalta. Pansa blanca (i un petit percentatge de macabeu) del 2023 criada en botes de mides i fustes diferents. Una quarta part s’ha criat en dipòsit en contacte amb les mares.

La Murtra i les Maleses
Són els primers vins del projecte de la Vall de Betlem (Badalona), una iniciativa cooperativa que ha recuperat la vinya a l’entorn del monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Les Maleses es una garnatxa blanca. La Murtra, una malvasia de Sitges. És la primera malvasia que surt al mercat amb el segell de la DO Alella.

Foranell Picapoll escumós
De vins de picapoll, n’hi ha pocs. De vins de picapoll escumosos… encara menys. I si n’hi ha un a Alella, només el podia elaborar Quim Batlle, que és l’artífex de la recuperació de la varietat en aquest territori. Una joia gastronòmica amb acidesa, frescor, estructura i unes aromes de llarga criança que acompanyen qualsevol tipus de plat!

Artiga Ancestral
Ramon González pare era un industrial de Cabrils que tenia una vinya al seu municipi i es feia elaborar un vi jove de pansa blanca que anomenava Artiga i que, sobretot, es consumia a la pròpia vinya en àpats entre amics. Després de la seva mort, Ramon González fill va agafar les regnes de la vinya i va encarregar al celler Can Roda que elaborés l’Artiga, el vi del seu pare. Fa alguns mesos ha llançat al mercat una segona referència, l’Artiga Ancestral, un escumós ancestral de pansa blanca fresc i fàcil.

La Pansa Rosada
El vi de Marta Clot, una de les principals influenciadores del món del vi a casa nostra. Un ancestral de pansa rosada elaborat per Alta Alella àcid i llaminer que convida a beure’n una copa i una altra. Se n’han fet gairebé dues mil ampolles i es pot comprar a la web de la Marta Clot i a algunes (poques!) botigues especialitzades.

Nanu, Oblit i Radical.et
Com sempre amb noms ben originals, Testuan ha posat al mercat tres blancs d’edició limitada: Nanu, una pansa blanca 2023 amb tres mesos de lies; Oblit, 80% pansa i 20% garnatxa amb trenta mesos de criança en acer inoxidable: i Radikal.et, pansa i garnatxa, també 80% i 20%, amb dos anys de bota i criança biològica sota vel.


