VadeVi
Novetats dels darrers mesos al territori DO Alella

Ja hem explicat en més d’una ocasió que Alella compta, segurament, amb la relació nombre de hectàrees de vinya / nombre de referències de vi disponibles més alta del món. Els elaboradors d’aquest territori fan gairebé 200 vins diferents amb raïm procedent de menys de 200 hectàrees de vinya. Aquest fenomen només es pot explicar per la inquietud i creativitat extrema dels productors d’aquesta zona. Inquietud i creativitat que generen un degoteig continu de novetats que van arribant al mercat. Us presentem algunes de les novetats que han vist la llum els darrers mesos. 

Burriac

Té el nom del castell d’Argentona, municipi on va néixer Bernat Lleixà, ànima de Vallalta Vinícola, el celler de Sant Cebrià de Vallalta. Pansa blanca (i un petit percentatge de macabeu) del 2023 criada en botes de mides i fustes diferents. Una quarta part s’ha criat en dipòsit en contacte amb les mares. 

Burraic, del celler Vallalta Vinícola / cedida
Burraic, del celler Vallalta Vinícola / cedida

La Murtra i les Maleses

Són els primers vins del projecte de la Vall de Betlem (Badalona), una iniciativa cooperativa que ha recuperat la vinya a l’entorn del monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Les Maleses es una garnatxa blanca. La Murtra, una malvasia de Sitges. És la primera malvasia que surt al mercat amb el segell de la DO Alella. 

La Murtra i les Maleses del celler la Vall de Betlem / cedida
La Murtra i les Maleses del celler la Vall de Betlem / cedida

Foranell Picapoll escumós

De vins de picapoll, n’hi ha pocs. De vins de picapoll escumosos… encara menys. I si n’hi ha un a Alella, només el podia elaborar Quim Batlle, que és l’artífex de la recuperació de la varietat en aquest territori. Una joia gastronòmica amb acidesa, frescor, estructura i unes aromes de llarga criança que acompanyen qualsevol tipus de plat! 

Foranell Picapoll escumós, elaborat per Quim Batlle / cedida
Foranell Picapoll escumós, elaborat per Quim Batlle / cedida

Artiga Ancestral

Ramon González pare era un industrial de Cabrils que tenia una vinya al seu municipi i es feia elaborar un vi jove de pansa blanca que anomenava Artiga i que, sobretot, es consumia a la pròpia vinya en àpats entre amics. Després de la seva mort, Ramon González fill va agafar les regnes de la vinya i va encarregar al celler Can Roda que elaborés l’Artiga, el vi del seu pare. Fa alguns mesos ha llançat al mercat una segona referència, l’Artiga Ancestral, un escumós ancestral de pansa blanca fresc i fàcil.

Artiga Ancestral, del celler Can Roda / cedida
Artiga Ancestral, del celler Can Roda / cedida

La Pansa Rosada

El vi de Marta Clot, una de les principals influenciadores del món del vi a casa nostra. Un ancestral de pansa rosada elaborat per Alta Alella àcid i llaminer que convida a beure’n una copa i una altra. Se n’han fet gairebé dues mil ampolles i es pot comprar a la web de la Marta Clot i a algunes (poques!) botigues especialitzades. 

La Pansa Rosada, el vi de la Marta Clot / cedida
La Pansa Rosada, el vi de la Marta Clot / cedida

Nanu, Oblit i Radical.et

Com sempre amb noms ben originals, Testuan ha posat al mercat tres blancs d’edició limitada: Nanu, una pansa blanca 2023 amb tres mesos de lies; Oblit, 80% pansa i 20% garnatxa amb trenta mesos de criança en acer inoxidable: i Radikal.et, pansa i garnatxa, també 80% i 20%, amb dos anys de bota i criança biològica sota vel.

Nano, del celler Testuan / cedida
Nano, del celler Testuan / cedida
Oblit, del celler Testuan / cedida
Oblit, del celler Testuan / cedida
Radical.et, del celler Testuan / cedida
Radical.et, del celler Testuan / cedida
Més notícies
Notícia: Vinyes de Barcelona, el primer vi blanc de la capital catalana
Comparteix
El vi monovarietal de Xarel·lo ja es pot comprar a botigues i vinoteques de Catalunya | L'elaboració de la beguda ha estat possible gràcies a una iniciativa de micromecenatge que va començar el 2021
Notícia: Abadal presenta un nou rosat que recupera varietats tradicionals del Bages
Comparteix
El vi representa la voluntat del celler de donar continuïtat a la seva línia de treball centrada en la reivindicació de raïms històrics del Pla del Bages
Notícia: 5 llibres per maridar amb vins: recomanacions literàries de copa
Comparteix
Muntsa Fernández, fundadora de La Llibreteria de Gelida, selecciona cinc lectures imprescindibles per a aquest any
Notícia: El vi enllaunat: la nova revolució que sacsejarà el sector vitivinícola
Comparteix
CAN-VI és el projecte de vi enllaunat català que encara busca la manera de fer-se un lloc en el mercat nacional mentre triomfa al mercat internacional

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa