Un gran projecte, anomenat Old Vine Registry (OVR), s’ha proposat catalogar totes les vinyes velles del planeta i demana ajuda al sector del vi per a aconseguir-ho. Tot i que va néixer el 2010 com un simple full de càlcul a la pàgina web de Jancis Robinson, ara ha adoptat tot un nou aspecte i entitat, un projecte amb vocació comunitària que es pot consultar i actualitzar amb llibertat per cal que acabi sent la base de dades més important del planeta en el camp de les vinyes velles.
Un recurs per a investigadors, historiadors i científics
L’OVR es pot consultar lliurement a internet i conté un gran repositori de vinyes històriques d’arreu del món, que no només concentra una part important del patrimoni històric i cultural de la humanitat sinó que també podria servir per a investigadors, historiadors i científics. Per fer-ho com cal, però, caldrà la col·laboració dels viticultors i productors de vi del món sinó també recursos per operar.
A la presentació d’aquesta nova etapa hi havia grans noms del vi com Jancis Robinson MW, Sarah Abbott MW, l’editora de la pàgina Tamlyn Currin o Gilian Handelman de Jackson Family Wines, que va aportar el finançament per a aquest projecte titànic i alhora molt important per als amants i els estudiosos del vi.

Passat i futur de la vitivinicultura
Al cap i a la fi, una vinya vella no és només una planta antiga i que ha vist passar generacions i generacions de persones, un element de patrimoni viu. Tampoc no és una planta amb una producció de raïm reduïda i amb unes característiques que la fan molt especial. És un testimoni de tot allò a què ha sobreviscut, als canvis de temperatures, les inundacions, les sequeres, les gebrades i les onades de calor. Tot un exemple de resiliència de què podríem aprendre molt en el context de canvi climàtic actual.
Algunes d’aquestes vinyes velles, a més, poden ser els darrers exemplars de varietats que van caure en l’oblit, especialment durant el segle XX, i que podrien tenir algunes propietats interessants a l’hora de construir la vitivinicultura del futur. El gran número de vinyes velles que s’han arrencat durant el darrer segle i l’amenaça que siguin arrencades ara és, precisament, el que va dur Jancis Robinson a començar a pensar en la protecció d’aquestes plantes.

Un bon inici però caldrà fer-ho créixer molt més
En el moment del llançament, OVR contenia vinyes velles d’una trentena de països i un total de 2.200 exemplars. Si bé Portugal és la que en té més, superant les 800, l’estat espanyol en té més de 380 i els Estats Units més de 330. Altres grans països vitivínícoles com França o Itàlia, en canvi, en tenen moltes menys, i és per això que des de l’organització demanen el màxim de col·laboració per completar l’arxiu en la mesura del possible.
Pel que fa a l’antiguitat, la més vella es calcula que té uns 600 anys i n’hi ha una vintena que superen els dos segles d’edat. No obstant això, per a aquesta llista es consideren vinyes velles les que tenen més de 35 anys, una edat gens impressonant a indrets com Europa però que, precisament, hauria de permetre arribar a la desena de miler de vinyes velles en relativament poc temps.
La pàgina permet trobar les vinyes per nom, localització, edat, propietari i molta més informació útil per conèixer, en la mesura del possible, la seva història. Tota una porta oberta a la història del vi de tot el món.