Els ceps centenaris són una raresa fins i tot a les zones amb una tradició vitivinícola més arrelada. Quin és, però, la vinya més antiga de què es té constància? Segons va confirmar i reconèixer el Llibre Guinness dels Rècords, aquest privilegi correspon a la ‘Stara trta‘ (literalment ‘Vinya vella’) de Maribor, una ciutat universitària situada a Eslovènia, a l’Europa Central.
Una vinya de fa més de 450 anys i que encara dona fruits
Creuada pel riu Drava, Maribor es troba a uns 40 quilòmetres de la frontera que separa Eslovènia d’Àustria, al nord-oest del país, i com a part del ducat d’Estíria va formar part de l’Imperi Austrohongarès. Els voltants de la localitat són plens de vinyes, algunes de molt antigues, i que són un dels elements principals dels 50 quilòmetres de rutes enoturístiques que ofereix la ciutat. Entre elles, però, en destaca la ‘Stara trta’, una vinya emparrada que es calcula que té més de 450 anys d’antiguitat i que, no obstant això, continua oferint fruits de manera regular, raïm de la varietat Žametovka, una de les més tradicionals d’Eslovènia.

Un gran celler subterrani, un altre dels grans atractius de Maribor
Aquest no és, però, l’únic encant que té Maribor relacionat amb la vinya i el vi. A més dels camps que l’envolten i d’aquest cep antiquíssim en concret, també un altre element molt significatiu. A sota d’una de les places del centre de la ciutat, hi ha un dels cellers més grans de tot el continent europeu.
Recorrent aproximadament dos quilòmetres i mig de túnels subterranis que s’amaguen sota el nucli antic del municipi, hi ha una superfície de 20.000 metres quadrats que és, també, un gran tresor amagat d’aquesta ciutat que, a més, també és coneguda per acollir l’estació d’esquí de Pohorje i per ser la seu del Festival Lent, l’esdeveniment cultural més important del país.