L’essència del Mediterrani es pot tastar en els seus vins. La tradició dels països que voregen aquest mar és ben diferent, però comparteixen més del que sembla. La cultura i la gastronomia dels indrets del Mediterrani beuen del sol, el cos i la maduresa. Civilitzacions amb segles d’història que es reuneixen al paladar d’aquells que amb els anys han après a apreciar els gustos de la costa mediterrània. És precisament aquest element en comú el que perpetua l’exclusivitat dels vins que es fan al territori. Amb el Celler Perelada com a centre neurològic s’ha celebrat el primer Simposi de Vins Mediterranis, on una vintena de cellers de tota la costa mediterrània exposen els seus productes. Tant ha estat l’èxit de la jornada, que l’organització afirma que no serà l’última. L’any que ve, però, el celler Petra (la Toscana) serà l’encarregat de posar a punt un espai de conversa i reflexió mediterrània. Enguany, però, ponents, sommeliers, elaboradors i experts s’han trobat al poble de l’Alt Empordà per reflexionar sobre cultura aplicada al vi, noves estratègies, antigues tradicions i sobretot, la importància del Mediterrani. Amb el canvi climàtic i la quimera contra l’alcohol com a centres de totes les mirades, centenars de persones han acudit a la crida per recordar allò que deia Joan Manuel Serrat a la seva famosa cançó:
Soy cantor, soy embustero, me gusta el juego y el vino
Tengo alma de marinero
Qué me voy a hacer?, si yo
Nací en el Mediterráneo.
“L’alcohol també és tradició del vi“, etziba Josep Roca, sommelier i propietari del Celler de Can Roca. Convidat a fer la primera conferència de la jornada, l’expert carrega contra la tírria que es té a l’alcohol del vi, aquella “tendència healthy” tal com l’anomena, que pràcticament està acabant amb el tradicionalisme del vi, i sobretot del Mediterrani. No és cap secret que Roca, juntament amb els seus germans, formen part del moviment de la transformació culinària i des del gironès han estat els encarregats de canviar com es percep al món de la cuina del segle XXI. Tot i això, Roca no renuncia a la tradició i a la cultura catalana, també territori que ha begut moltíssim del Mediterrani. “La innovació va lligada a la tradició”, expressa el sommelier que fa una classe magistral sobre la necessitat de conservar allò que fa que els vins catalans siguin mediterranis: “El Mediterrani és sol i cos. No podem renunciar això”, insisteix Roca, fent una clara referència a l’auge dels vins blancs, que tenen un gran valor, però no són tan mediterranis.
És evident que Roca és el clar exemple del que es veu des de dins, de la mateixa manera que ho exemplifica Borja Suqué, última generació de la família propietària del Celler Perelada. Suqué és l’encarregat de donar el tret de sortida a aquest simposi en una de les seves primeres aparicions en públic com a part de la directiva de l’empresa vitivinícola. Suqué repassa un a un els moments que va viure a Perelada durant la seva infància i com “els vins no li van interessar des de dins”. Tant ell com Roca, des de dos espais molt diferents del castell, i també de la vida, troben un punt en comú i conviden als participants a “enamorar-se del Mediterrani“, a través dels seus vins.

Amb una crítica a latitulitis i la supremacia anglosaxona en el món del vi i els escumosos, Josep Roca tanca la seva exposició: “El món del vi no es pot veure només des dels Masters of Wine”. Una frase que sembla donar pas a la següent conferència, feta per David Allen, un famós sommelier i Master of Wine. Allen és la visió des de l’exterior, és a dir, aquell que coneix la cultura mediterrània pel que li han explicat, no per haver-la viscut. El seu contrapunt és clau: “els vins mediterranis se centren en el comerç al detall”. Per a ell, no hi ha grans marques comercialitzant vins mediterranis, o almenys no són transatlàntics com les americanes. En aquest sentit, Allen anomena el Prosseco i alguns vins que sí que han transgredit, però més enllà, assegura que “hi ha més vins mediterranis a les botiguetes de vins que al comerç més gran”. No obstant això, Allen també explica que no és una “mala visió”, però sí quelcom “sorprenent”. A part, però, el sommelier anglès exposa la mateixa realitat que Roca i reconeix que “hi ha una demonització cap a l’alcohol”.
L’abans i el després del canvi climàtic
El canvi climàtic també és un conflicte que afecta la vinya. La sequera només ha estat una petita demostració de tot el que pot arribar a passar si no es té cura del medi ambient. Maria Snoussi, professora a la Universitat Mohammed V i experta internacional assegura que els esdeveniments climàtics extrems aniran augmentant amb els anys. Així doncs, fortes pluges, calamarses o fins i tot neu seran algunes de les situacions que viuran les vinyes si la tendència climàtica continua per aquest camí i no es fan canvis estructurals per millorar la situació. Pel que fa a l’afectació de les vinyes en concret, Snoussi no és especialment optimista i reconeix que els vins del Mediterrani i tota la seva exclusivitat podrien desaparèixer. Amb els nivells d’emissions actuals, ens dirigim cap a un augment de la temperatura de 4 a 6 graus per al 2100. En aquest escenari, les vinyes es desplaçarien uns 1.000 quilòmetres més enllà de la seva ubicació actual; lamentablement, les vinyes mediterrànies podrien desaparèixer.
L’evidència científica, doncs, no augura un futur esperançador a la vinya, però encara hi ha moviments que poden fer elaboradors i pagesos per intentar minimitzar els riscos. L’enginyera d’investigació HDR a INRAE, Nathalie Ollat posa sobre la taula algunes maneres de fer que podrien salvar el vi mediterrani. “Biodiversitat, adaptació, noves localitzacions, sostenibilitat en l’elaboració i la cura dels terrers són algunes de les millores que poden fer els viticultors”, assegura l’experta, qui a més, reconeix que hi ha diverses vies d’actuació abans que s’arribi en un punt sense retorn. “Estem a punt d’arribar a la catàstrofe climàtica”, lamenta Ollat.
Una vintena de cellers convidats
L’esdeveniment reuneix grans cellers de la conca mediterrània per a mostrar la importància i la idiosincràsia enològica dels vins que s’elaboren al voltant de la mar Mediterrània com una única regió, emfatitzant el seu origen i reivindicant al món la qualitat i tradició dels seus vins. En aquest sentit, el showroom, ubicat al centre de tot l’esdeveniment ha estat freqüentat per ponents i experts durant tot el dia. Al costat de Perelada, participaran: 4Kilos, Casa Gran de Siurana, Gutiérrez de la Vega i Victoria Ordóñez, d’Espanya; Artemis Karamolegos, Lyrarakis, Mikra Thira i Troupis Winery, de Grècia; Masseria Li Veli, Petra, Planeta i San Salvatore 1988, d’Itàlia; Château du Pibarnon i Mas Amiel, de França; Domaine Vicomte De Noue Marinic (Eslovènia), Château Musar (Líban), Château Roslane (el Marroc), Corvus (Turquia), Vouni Panayia (Xipre) i Zlatan Otok (Croàcia).
El Celler Perelada és el centre d’aquest primer simposi que ha provat ser tot un èxit, però no serà l’últim. Borja Suqué, ha tornat a l’escenari com a amfitrió de l’esedeveniment i ha anunciat que la cita es repetirà i l’any que ve serà el celler Petra (la Toscana), l’encarregat de reunir a ponents, experts, professionals i sommeliers en un entorn idíl·lic per reflexionar sobre el present, el passat i el futur del vi mediterrani. Perquè tal com conclou Juancho Asenjo, divulgador de vins i director del comité organitzador de l’esdeveniment: “El Mediterrani és el col·lectiu, és allò de tots. S’ha demostrat que el Mediterrani és una terra de recepció d’idees”.







