VadeVi
Vinos OFF The Record, el festival ‘indie’ del vi per a petits elaboradors
  • CA

Els antagonistes s’emporten el protagonisme en moltes pel·lícules. Tant és així que s’han aconseguit fer un lloc a la pantalla gran amb films propis. El mateix passa amb els esdeveniments, en molts casos la resposta indie i alternativa a un festival s’acaba fent igual de famosa o més que l’original. Un dels màxims exponents d’aquesta tendència va ser el festival OFF d’Avinyó, la resposta barata al festival de teatre IN que des del 1966 obre les portes a un grup molt més extens de gent que vol gaudir de l’art a preu reduït. Aquesta popular festa francesa va servir d’inspiració per la creació de Vinos OFF The Record, un festival antagònic que coincideix amb les dates d’altres grans esdeveniments de vins de Barcelona, però que es defineix per ser original, assequible i més únic.

“Sempre hem volgut mantenir aquest esperit de petit esdeveniment”, explica a Vadevi Ollivier Jacq. Juntament amb el seu soci, Fredi Torres, van iniciar aquest projecte el 2016. Per a ells era una manera de donar-se a conèixer en el sector de la viticultura, ja que ambdós són propietaris d’un celler, però també volien crear un espai per a petits elaboradors. És per això que enguany se celebra l’11a edició d’aquest festival a Barcelona. Segons descriu el fundador, s’alterna entre Madrid i la capital catalana i acaben fent dos esdeveniments a l’any: “A Barcelona coincideix amb la Barcelona Wine Week i a Madrid amb la Guía Peñín“. Així doncs, l’OFF dels vins busca ensenyar a un públic més reduït les maneres de fer dels petits elaboradors, que moltes vegades queden amagats darrere dels grans en esdeveniments més famosos. A més, tal com comenta Jacq, la coincidència en dates fa que molts distribuïdors arribin a la ciutat i “en un sol viatge de quatre dies visitin tots els esdeveniments que volen”.

El concepte de Vinos OFF The Record ha anat evolucionant amb els anys, tot i que no han perdut l’afany de fer-se referents pels viticultors més petits. Al principi només es feia un esdeveniment a l’any, però a mesura que el projecte ha anat creixent han aconseguit fixar les dates tant a Madrid com a Barcelona. Enguany, la capital catalana podrà veure arribar una selecció d’una quarantena de cellers amb més de 200 referències en total que estaran exposats a la Casa Rius el dia 4 de febrer del 2025. “La selecció sempre és molt dura, però intentem tenir sempre una gran varietat de vins”, afirma el fundador del projecte. D’aquesta manera, Jacq reconeix que hi ha una quinzena de cellers que són OFFicials, és a dir, que han participat en la fira des del primer dia. Després també intenten tenir entre dos i cinc cellers internacionals per donar a conèixer els seus productes. Finalment, les 15 posicions restants s’utilitzen per a totes aquelles novetats que creguin interessants, sempre que siguin de cellers petits: “Busquem elaboradors que fan entre 10.000 i 100.000 ampolles“, diu l’organitzador.

Imatge del cartell de la 11a edició del festival Vinos OFF The Record que se celebrarà a Barcelona el febrer del 2025 / Vinos OFF The Record (pàgina web)
Imatge del cartell de la 11a edició del festival Vinos OFF The Record que se celebrarà a Barcelona el febrer del 2025 / Vinos OFF The Record (pàgina web)

Evidentment, però, alguns dels cellers es queden fora de l’equació i altres prefereixen participar en una altra ciutat. “En alguns casos els cellers ens demanen participar en l’edició de Madrid o la de Barcelona depenent del públic al qual es vulguin adreçar”, reflexiona Jacq, qui afegeix que “Barcelona és una ciutat que atrau més el mercat internacional en el sector vinícola i Madrid, en canvi, té molta més importància en el sector nacional”. Lamentablement, però, sempre hi ha cellers que queden fora i l’organitzador assegura que de 200 sol·licituds no es poden acceptar totes: “És important mantenir-nos com a esdeveniment petit”, repeteix.

Un festival indie per a professionals

El perfil de visitants que té Vinos OFF The Record és molt variat. En primer lloc, Jacq confirma que hi participen molts professionals del món de la distribució de vins. D’aquesta manera, en molts casos hi ha persones que es dediquen a la compravenda al sector i que busquen trobar les novetats de l’any en vins tranquils i escumosos. A més, també hi ha un gran gruix de participants que provenen de restaurants i botigues de vins. “Tenim bastants sommeliers i propietaris del món de la restauració que venen a fer la compra a l’esdeveniment”, ironitza l’organitzador qui conclou que és important pels professionals “canviar i millorar la carta de vins cada any”.

L’últim perfil que més visita Vinos OFF The Record són els wine lovers. Les persones que no es dediquen al sector vitivinícola, però que el viuen com si fos seu són el públic perfecte per festivals com aquest i així ho confirma l’organitzador del projecte. En aquest sentit, Jacq reconeix que entre el 10% i el 15% dels visitants són aficionats al vi. No obstant això, el creador també esmenta que “tenen un alt coneixement del producte, ja que tasten els vins com autèntics professionals”.

Més notícies
Notícia: L’Espai Penedès-BCN tanca 2024 amb un centenar de tastos i 1.700 assistents
Comparteix
Durant aquest 2025 s’espera que el nombre d’assistents continuï creixent significativament | Només pel mes de gener hi ha 405 reserves en tastos i maridatges
Notícia: Els secrets de La Licorera: l’última botiga emblemàtica de vins de Barcelona
Comparteix
Després de tres generacions de llegat familiar, l'establiment sobreviu gràcies a Konstantin Kopeikin i Zhanna Kopeikina, la parella que es va enamorar de la història del 'Lloro del 36'
Notícia: Com afecten les copes al contingut? 
Comparteix
Dues sommeliers expertes, Emma Benet i Gemma Muray, expliquen el secret que s’amaga a l’embolcall del vi: les copes
Notícia: Bacus Tarragona: l’altaveu dels petits elaboradors
Comparteix
Maria Cerdà i Oriol Solé intenten divulgar la cultura del vi i dels petits elaboradors des de la seva botiga degustació situada al centre de Tarragona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa