La DO Tarragona és una de les més antigues de l’estat espanyol. Es podria dir que els vins tarragonins són més vells que depèn de quines tradicions del territori, excepte els calçots, l’altra joia de la corona de Tarragona i que es cultiva des de fa segles, fins i tot abans de convertir-se en la icona alimentària dels tarragonins. Ambdós productes s’han popularitzat per separat, però en honor a la tria de Catalunya com a regió mundial de la gastronomia el 2025, la DO Tarragona i l’IGP de Valls han treballat conjuntament per demostrar que calçots i vi funcionen millor si van de bracet.
“Volem visibilitzar la DO Tarragona amb noves iniciatives”, explica la presidenta del consell regulador, Maria Rosa Blanch, durant una conversa amb els mitjans de comunicació aquest dijous. Per a Blanch -qui també és productora de la regió- és molt important donar als vins tarragonins el lloc que es mereixen a la taula. Per això, convertir-los en el maridatge d’un producte tan tarragoní com els calçots sembla la millor opció per donar a conèixer als 27 cellers del territori. La versatilitat de la verdura i els centenars de combinacions que es poden fer amb ella, més enllà de les reconegudes calçotades, fan el calçot un acompanyant clau de grans vins de la DO, des de blancs, rosats, negres, fins a escumosos.
És evident, però, que el maridatge tarragoní no només va a càrrec de la DO, sinó que els mateixos restauradors i alguns agricultors s’han sumat a la causa de reivindicar aquesta connexió. Durant l’època de calçots, és a dir, de febrer a març, el forn de Nulles es converteix en l’escenari d’algunes novetats per a alguns, estrambòtiques, per a altres brillants. El famós gerent, Jordi Gasque, elabora un pa de calçots per a tot aquell valent que el vulgui tastar. D’altra banda, porta la creativitat a un altre nivell i també fa un croissant que curiosament té una textura suau on les notes de calçots combinen a la perfecció amb el dolç de la pasta.
Aquestes novetats es poden degustar acompanyades dels vins de la Vinícola de Nulles. La cooperativa centenària del poble proposa un tast temporal on els seus vins es mariden amb les estranyes creacions de x, tot per reivindicar la bona parella que fan els calçots i el vi tarragoní. Per si no n’hi hagués prou, els restauradors de les comarques del sud de Catalunya també aporten el seu granet de sorra a l’enfortiment del maridatge dels calçots amb vins de la DO Tarragona. Un exemple és el restaurant Portal 22 on el xef Joan Castells prepara a demanda alguns plats amb una base de calçots que combinen a la perfecció amb blancs, negres i rosats de la DO.

L’últim pagès de Torredembarra
El cultiu de calçots i vinyes tenen més coses en comú de les que sembla. Cuidar la terra, el tros, i tots els detalls perquè el producte surti com ha de sortir són algunes de les qualitats que comparteixen els viticultors i els cultivadors de calçots. Malauradament, però, d’agricultors que planten calçots en queden pocs. Dani Rovira, d’Horta Torrenca, és un exemple de superació de Torredembarra, ja que és considerat l’últim pagès professional de la població. “En quedem molt pocs, per això exigim una gran qualitat”, remarca el pagès, qui també forma part de l’IGP de Valls, el certificat de cultivador de calçots que demostra que el producte és de qualitat i ha passat totes les proves necessàries.
Rovira reconeix que la feina és cada vegada més dura i que han hagut de fer alguns canvis, com per exemple, calçar amb tractor i no amb cavall perquè suposa un esforç molt gran. No obstant això, l’agricultor continua collint al voltant de 150.000 calçots cada temporada que els reparteix per alguns restaurants, la botiga del seu germà i l’exportació. “M’agrada mantenir el producte aquí, pels locals”, concreta Rovira. Ell només és un dels productors de l’IGP, però aquesta s’estén per quatre comarques al sud de Catalunya: El Baix Camp, l’Alt Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès.







