VadeVi
40 anys de l’estrena de la mítica sèrie ‘Falcon Crest’

El quatre de desembre de 1981, avui fa quaranta anys, la cadena de televisió nord-americana CBS va estrenar el primer capítol de la telenovel·la Falcon Crest. Així començaven les aventures d’una de les famílies del món de la vinya i el vi més famoses de la història de la ficció. Durant les nou temporades que va durar la sèrie, es van produir fins a 227 episodis, que mostraven la guerra sense quarter a l’interior de la família Gioberti, suposadament un dels productors de vi més importants de Califòrnia i, per extensió, dels Estats Units.

Tot i que la idea original era crear un drama familiar ambientat al món del vi, els responsables de la productora Lorimar no van estar d’acord amb el creador de la sèrie, Earl Hamner Jr. L’empresa, que durant la seva singladura va produir sèries com La família Hogan, Padres Forzosos, Alf, Les aventures extraordinàries d’en Bill i en Ted o l’adaptació en forma de minisèrie de la novel·la It, de Stephen King, tenien una idea diferent: fer que la seva nova proposta s’assemblés al seu darrer gran èxit, Dallas, però canviant els pous de petroli per les vinyes.

Així va ser com Jane Wyman, exdona de l’aleshores president Ronald Reagan, es va convertir en Angela Channing, la matriarca de la família Gioberti, que governava amb mà de ferro. Al seu costat hi tenia les seves filles Julia i Emma i, és clar, el seu nét Lance Cumson, interpretat per Lorenzo Lamas, conegut com El Rey de las Camas després que l’èxit de la sèrie a l’estat espanyol el dugués a fer un anunci de matalassos per a l’empresa Reig Martí. A l’altra banda hi havia Chase Gioberti, el nebot d’Angela, que volia més poder al celler, i Richard Channing, fill il·legítim del seu exmarit.

Jane Wyman com a Angela Channing a 'Falcon Crest'
Jane Wyman com a Angela Channing a ‘Falcon Crest’

Entre aquests personatges i molts més que van anar desfilant per la pantalla, es van teixir i estripar les intrigues dels Gioberti, amb moments memorables com el matrimoni forçat de Lance amb Melissa Agretti, part d’un pla d’Angela per ampliar les possessions vitivinícoles de la família; l’arc de resolució de l’assassinat del pare de Melissa, Carlo; o l’accident d’avió que va tancar la tercera temporada i que va deixar l’audiència preguntant-se qui, d’entre els protagonistes que hi havia a bord, hauria aconseguit sobreviure.

A l’estat espanyol la sèrie va arribar quatre anys després del seu inici, el 1985, però es va convertir en un dels grans èxits de TVE durant la segona meitat d’aquella dècada i els inicis dels anys noranta fins arribar al seu final, l’estiu de 1991. Des d’aleshores, a més, diverses cadenes de televisió locals i autonòmiques l’han tornat a emetre, un testimoni de la seva presència en l’imaginari col·lectiu i del record que milions de persones tenen d’un dels grans culebrots nord-americans dels anys vuitanta. Un que, en aquest cas, va obrir el món de les vinyes i el vi de Califòrnia a tot el món, encara que fos d’una forma, és clar, exagerada i plena dels típics elements d’aquest tipus de productes televisius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa