VadeVi
Copes més petites, la solució definitiva per reduir el vi que bevem
  • CA

Un nou estudi de la Universitat de Cambridge recomana encongir les copes de vi per reduir la quantitat que en bevem. Segons publiquen a la revista ‘Addiction’, fer-les més petites podria reduir fins a un 6,5% el volum consumit, tal com han observat en les proves fetes amb adults britànics.

Diferències en la mida de copes i ampolles

Els participants van els habitants de 217 llars que beuen vi de manera habitual. De manera aleatòria, se’ls van donar copes de 290 i de 350 ml perquè les fessin servir durant les quatre setmanes que va durar l’estudi. Al cap d’aquest període, van concloure que hi havia hagut una reducció significativa del consum total en les persones a qui havien donat copes més petites.

L’estudi, però, no es va aturar aquí, sinó que també van fer proves semblants amb la mida de les ampolles. Als participants a l’estudi també se’ls va dir que passessin dues setmanes bevent d’ampolles de vi de 75cl i, després, dues setmanes més fent servir les ampolles de 37,5cl. En aquest cas, el consum de vi va caure un 3,5%, un volum que els investigadors van considerar que era negligible.

El vi que bevem a casa pot dependre de la mida de les copes

En la línia d’estudis anteriors

Així doncs, conclou el treball, és clar que fer servir copes més petites fa que el consum total de vi es redueixi mentre que, en el cas de les ampolles, no està gens clar. D’altra banda, però, els investigadors també afirmen que en cap dels dos casos es produeix un efecte que es pugui considerar “estadísticament significatiu”.

No obstant això, els resultats obtinguts van en la línia d’altres estudis semblants sobre l’efecte que tenen la mida dels copes i els gots en el consum, si més no en el sector de la restauració. Un, per exemple, va arribar a la conclusió que servir el vi en copes més grosses augmentava el volum consumit als restaurants però, en canvi, no tenia el mateix efecte als bars.

L’estudi, però, té algunes limitacions importants, i els seus responsables les reconeixen. D’una banda, no va tenir en compte el consum d’altres begudes alcohòliques; de l’altra, la majoria de dades es van recollir mentre els bars i restaurants eren tancats a causa de les restriccions a causa de la Covid-19.

Aquests estudis mostren algunes tendències que s’haurien d’estudiar amb més detall

Algunes recomanacions

Així doncs, caldria investigar més si es vol arribar a conclusions fermes, amb l’objectiu de poder prendre decisions que redueixin el consum d’alcohol en general. Una recomanació possible, però, seria posar preu a les copes segons la seva capacitat, cosa que podria augmentar les quantitats petites, i fins i tot regular la mida i el volum d’alcohol servit als establiments de restauració.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a setembre 03, 2022 | 10:40
    Observador setembre 03, 2022 | 10:40
    He llegit collonades grosses en aquesta secció, però aquesta crec que les supera a totes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa