L’Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) ha denegat el registre de marca al vi Hideputa per ser considerat “un nom vulgar” i ser “contrari a la llei, ordre públic i bones costums”, tal com recull la Llei 17/2001 del 7 de desembre en l’article 5.1F.
El nom surt a proposta de la Sociedad Cervantina del Lugar de Don Quijote de Alcázar de San Juan, de Ciutat Reial, inspirat en un fragment de ‘Don Quijote de la Mancha’ de Miguel Cervantes. El terme apareix citat a l’obra, concretament en la part en què Sancho Panza i l’escuder del Cavaller del Bosc mantenen una conversa mentre tasten un vi.
“Oh, hideputa, bellaco, y cómo es católico”, exclama de repente Sancho alabando al vino ante el asombro del otro escudero. “Confieso que conozco que no es deshonra llamar «hijo de puta» a nadie cuando cae debajo del entendimiento de alabarle”, aclara después Sancho recordando que sus antepasados eran grandes mojones.
De fet, malgrat qui hi ha darrera és la institució, que va encarregar el vi per regalar a socis o convidats, el producte està elaborat per Bodegas Alort a partir de vinyes de cabernet sauvignon i d’una criança en bota de dotze mesos. El celler és un projecte familiar ubicat a Ciudad Real que des de 2005 dirigeixen els germans Alonso-Alejandro, Santiago i Gonzalo Alort.
Sigui com sigui, malgrat ser una referència literària i que l’associació entén que és un “nom molt cervantí”, l’OEPM no considera que sigui un nom apropiat per cap producte, tampoc un vi. Veus de diversos cellers consideren injusta la decisió perquè s’ha permès registrar noms com “El Follador”, que consideren molt més despectiu.