VadeVi
Identificar la petjada de la terra, nou mètode per certificar l’origen del vi
  • CA

El celler Pyramid Valley, de Nova Zelanda, ha decidit certificar la procedència concreta dels seus vins a través de la petjada que deixa la terra on ha crescut el raïm. En un article publicat a ‘Decanter’, s’explica com, gràcies a l’aliança amb una empresa forense, els productors poden identificar de quina zona de les vinyes prové cadascun dels seus productes per tal de donar encara més garanties als consumidors.

Una forma de protecció contra el frau

Pyramid Valley col·labora amb Oritain, una empresa també neozelandesa que està especialitzada en demostrar l’origen de diversos productes, i gràcies a la seva capacitat de trobar l’empremta exclusiva de cada terroir pot garantir exactament on ha crescut el raïm amb què s’elaboren els seus vins. Una manera, creuen de protegir-los davant del frau, encara que es trobi en un estadi primerenc de desenvolupament.

Els primers vins amb què s’ha provat aquest sistema són els de la seva col·lecció Botanicals, que són de parcel·les molt properes. A partir d’ara, les ampolles duran un codi QR perquè els seus compradors o possibles compradors puguin veure el certificat de garantia de procedència.

Vinyes Batlliu de Sort
L’indret on es troben les vinyes dóna unes característiques particulars a cada vi, que poden ser identificades per certificar-ne l’origen | Rafa Gimena

“Lligar totalment el vi a la terra”

Un dels copropietaris del celler, el ‘Master of Wine’ Steve Smith, explica a ‘Decanter’ com aquesta col·laboració “pot donar al món dels vins fins un sistema de verificació que lliga totalment el vi a la terra”, el que han anomenat ‘l’empremta Oritain’. Gràcies a aquesta tecnologia, els consumidors poden seguir el vi de la vinya a l’ampolla, una cosa que el director general d’Oritain, Grant Cochrane, considera “un salt endavant perquè els productors ofereixin un nivell de traçabilitat com no n’hi ha d’altre”.

Una anàlisi de tot allò que fa únic un vi

Tot plegat es pot fer a partir de l’anàlisi de les característiques concretes d’un tros de vinya. A mesura que els ceps creixen, absorbeixen unes quantitats úniques de compostos químics que depenen de les condicions de conreu, el clima, l’alçada, la precipitació, el tipus de sòl… Unes característiques que es transmeten al raïm i que permeten que, un cop fet el vi, es pugui identificar d’on ha vingut. El celler i Oritain continuaran treballant plegats per, a través de la col·laboració, millorar encara més el sistema.

Més notícies
Palet amb ampolles de vi d'una de les marques de Reserva de la Tierra que tindrien els distintius de garantia falsificats | ACN
Reserva de la Tierra hauria distribuït milions d’ampolles de vi fraudulentes
Comparteix
Ho apunten informacions d'Els Mossos, que també indiquen que van trobar a les seves instal·lacions 3,2 milions de distintius de garantia falsos de les DO Terra Alta, Montsant i DOQ Priorat
Foto: URV
La URV coordina un projecte internacional per certificar la qualitat del vi
Comparteix
La iniciativa pretén establir estàndards ecològics per al sector vitivinícola i iniciar una transició cap a l'agricultura regenerativa
Mapa de les zones del Cava
El BOE certifica la nova zonificació i segmentació de la DO Cava
Comparteix
La certificació oficialitza una nova normativa històrica que s'estrenarà ja a les etiquetes de les primeres ampolles el gener de 2022
Vi negre en una copa | Foto: Pixabay  
Investiguen un presumpte frau en la certificació d’etiquetes de vi
Comparteix

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa