El celler Pyramid Valley, de Nova Zelanda, ha decidit certificar la procedència concreta dels seus vins a través de la petjada que deixa la terra on ha crescut el raïm. En un article publicat a ‘Decanter’, s’explica com, gràcies a l’aliança amb una empresa forense, els productors poden identificar de quina zona de les vinyes prové cadascun dels seus productes per tal de donar encara més garanties als consumidors.
Una forma de protecció contra el frau
Pyramid Valley col·labora amb Oritain, una empresa també neozelandesa que està especialitzada en demostrar l’origen de diversos productes, i gràcies a la seva capacitat de trobar l’empremta exclusiva de cada terroir pot garantir exactament on ha crescut el raïm amb què s’elaboren els seus vins. Una manera, creuen de protegir-los davant del frau, encara que es trobi en un estadi primerenc de desenvolupament.
Els primers vins amb què s’ha provat aquest sistema són els de la seva col·lecció Botanicals, que són de parcel·les molt properes. A partir d’ara, les ampolles duran un codi QR perquè els seus compradors o possibles compradors puguin veure el certificat de garantia de procedència.
“Lligar totalment el vi a la terra”
Un dels copropietaris del celler, el ‘Master of Wine’ Steve Smith, explica a ‘Decanter’ com aquesta col·laboració “pot donar al món dels vins fins un sistema de verificació que lliga totalment el vi a la terra”, el que han anomenat ‘l’empremta Oritain’. Gràcies a aquesta tecnologia, els consumidors poden seguir el vi de la vinya a l’ampolla, una cosa que el director general d’Oritain, Grant Cochrane, considera “un salt endavant perquè els productors ofereixin un nivell de traçabilitat com no n’hi ha d’altre”.
Una anàlisi de tot allò que fa únic un vi
Tot plegat es pot fer a partir de l’anàlisi de les característiques concretes d’un tros de vinya. A mesura que els ceps creixen, absorbeixen unes quantitats úniques de compostos químics que depenen de les condicions de conreu, el clima, l’alçada, la precipitació, el tipus de sòl… Unes característiques que es transmeten al raïm i que permeten que, un cop fet el vi, es pugui identificar d’on ha vingut. El celler i Oritain continuaran treballant plegats per, a través de la col·laboració, millorar encara més el sistema.