VadeVi
La URV coordina un projecte internacional per certificar la qualitat del vi
  • CA

Una iniciativa internacional coordinada per la URV treballa per desenvolupar una plataforma que permeti als productors de vi certificar digitalment la qualitat de les seves elaboracions, protegir l’etiqueta, garantir estàndards ecològics i facilitar l’accés als mercats estrangers amb certificats acreditats digitalment.

L’equip multidisciplinari d’experts que formen part del projecte està encapçalat per l’investigador del Departament de Química Física i Inorgànica Vladimir Baulin i, a través de la plataforma WineCreators, apliquen tècniques d’intel·ligència artificial i implementen tecnologies digitals com la cadena de blocs o blockchain.

Al llarg de tot el procés, el productor pot certificar i demostrar les seves pràctiques d’agricultura regenerativa. “També li permet compartir el coneixement de la cocreació amb altres productors, ja que aquesta transició a l’agricultura regenerativa requereix el canvi global cap a estàndards de qualitat i ecològics” explica Vladimir Baulin.

El projecte estableix un mètode per mesurar i certificar digitalment la qualitat del vi, i per dotar de valor el procés de creació amb l’enregistrament massiu de dades crítiques.

“Per exemple, a través de sensors, càmeres i estacions meteorològiques es podran documentar diversos aspectes al llarg de tot el procés de producció, la qual cosa oferirà una informació de valor a tots els agents implicats a l’hora de prendre decisions”, apunta Baulin. Segons l’investigador, aquesta iniciativa serà útil per als productors a l’hora de decidir sobre la seva collita o vins produïts, però també per als clients que “tindran accés a una informació segura sobre el producte”.

Les tecnologies aplicades en el marc d’aquest projecte permetran garantir l’origen i els processos en la producció, però també per comparar productors i productes i predir la qualitat del vi mitjançant criteris objectius d’anàlisi de dades massives mitjançant algorismes d’intel·ligència artificial.

El projecte preveu crear bases de dades uniformes, estandarditzades i harmonitzades relacionades amb la qualitat del vi, preparades per a l’anàlisi d’aprenentatge automàtic. Aquesta estandardització de les entrades de dades obre la possibilitat d’ampliar i expandir la plataforma a les vinyes europees.

També ofereix als productors retroalimentació instantània en forma d’informació visual amb què podran controlar les dades processades de diferents fonts. Aquests coneixements els permetran optimitzar i orientar les solucions de lluita contra malalties i tractament de plantes.

En aquesta iniciativa, Digital footprint of the wine quality and valorization feedback in blockchain, coordinada per la URV, hi participen catorze socis internacionals, representants de diferents disciplines com la microbiologia, la informàtica, l’empresa i l’economia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa