VadeVi
Troballa sorprenent a Pamplona: un tresor líquid sepultat durant anys
  • CA

El restaurant Rodero, a Pamplona (Navarra) ha trobat 300 ampolles de vi històriques, de collites excel·lents que es remunten fins a 1925, fent endreça del seu magatzem. Segons informa ‘Noticias de Navarra’, les ampolles van quedar amagades en un racó després que, l’any 2002, el restaurant fos reformat i ampliat.

Amagades en un forat mig tapat

El xef d’aquest restaurant amb una estrella Michelin, Koldo Rodero, explica que eren “en una mena de forat mig tapat, com d’obra” i que les caixes de vi amagades formaven part de les ampolles de vi antigues que col·leccionava el seu pare. No s’esperava, però, que fossin tantíssimes. Koldo Rodero i les seves germanes van passar dues setmanes netejant i catalogant les ampolles, entre les quals n’hi ha, per exemple, de Castillo de Ygay 1925 o una de Siglo Saco de 1928.

A més d’aquestes hi ha moltíssimes ampolles més, totes reserves i grans reserves, la majoria de les quals són de la Denominació d’Origen Rioja, com ara Faustino, Vega Sicilia, Berberana… en destaquen uns Royal Franco-Españolas de 1962 i 1964, un Marqués de Riscal de 1964, un Viña Ardanza de 1970 o un Imperial de CVNE de 1968. Els germans Rodero les han catalogat i classificat i, tot i que continuaran en un racó, ara saben on són.

Koldo Rodero amb algunes de les ampolles històriques que ha trobat al magatzem del seu restaurant | Noticias de Navarra

Moltes s’han fet malbé però hi ha alternatives

El problema, és clar, és que conservats de qualsevol manera, la majoria dels vins s’han fet malbé, perquè no hi havia control de la temperatura ni de la humitat. De fet, Koldo Rodero explica que només s’ha salvat un 1% dels vins, un parell d’ampolles de Royal Franco-Españolas Reserva 1964 i una de Marqués de Riscal també de 1964. No obstant això, no les pensa oferir als clients, perquè ja no podrien guardar-se com a record i, a més, reconeix que si també s’han fet malbé li “cauria la cara de vergonya”.

Amb unes 20 ampolles, els Rodero n’han fet un xarop, una melassa de reducció de vi negre que suma més de 1.000 anys i que fan servir per acompanyar el formatge. Segons afirma Rodero, “està agradant moltíssim”. Una altra de les idees és fer un calimotxo centenari amb una ampolla de 1925 per San Fermín, com li han proposat uns amics.

Koldo Rodero també ha regalat algunes ampolles de l’any que van néixer als seus treballadors, i les ensenya als clients que li ho demanen. A més, sembla que alguns col·leccionistes s’han interessat per les ampolles, tot i que el xef explica que els té apreci i que li costaria molt desfer-se’n.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa