VadeVi
Un polifenol del vi negre podria frenar la infecció per Covid
  • CA

L’àcid tànnic, un dels tanins presents al vi negre, el cafè, el te, els espinacs i les panses negres, dificulta la infecció per SARS-CoV-2, el virus causant de la Covid-19. Segons un estudi elaborat per un equip internacional d’investigadors d’institucions franceses i quebequeses, aquest polifenol natural atura l’activitat de tres camins moleculars importants pel virus i, per tant, podria ser una alternativa als antivirals que es fan servir actualment.

El treball i les seves conclusions van ser publicats fa poc en un article a la revista ‘International Journal of Molecular Sciences’. Fent servir una aproximació multidisciplinar, els investigadors demostren que l’àcid tànnic inhibeix la proteïna viral de la variant Alfa del virus de la Covid-19 adherint-se al seu objectiu, el receptor ACE2.

Present a la superfície de moltes cèl·lules del cos, és el camí que fa servir el virus per enganxar-se i infectar-les. Quan impedeix que la proteïna viral actuï, a més, aquest taní no altera les funcions del receptor, que són importants als sistemes respiratori, cardiovascular i renal, entre d’altres.

Una ampolla d'àcid tànnic pur | Wikimedia Commons
Una ampolla d’àcid tànnic pur | Wikimedia Commons

Continuant amb les seves investigacions, els científics també van veure que l’àcid tànnic inhibeix l’activitat de l’enzim que permet que el virus entri a les cèl·lules i, per si això fos poc, també la de l’enzim responsable de la seva replicació.

El descobriment de tots aquests efectes anima els investigadors a continuar la seva recerca, examinant com es comporta tot el virus en contacte amb les cèl·lules humanes en presència de l’àcid tànnic. Si a gran escala el comportament és el mateix, voldria dir que unes píndoles o un esprai nasal que el dugués com a principi actiu podrien ser una bona mesura de prevenció o d’alentiment de la infecció per SARS-CoV-2.

Tot i que aquest polifenol és present al vi negre, entre d’altres productes alimentaris, les concentracions en que hi és són baixes i se suposa que no te cap efecte protector.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa