VadeVi
Consells pràctics per aprendre a detectar defectes en els vins

Qui tastarà el vi?’, acostuma a preguntar el sommelier abans de servir l’ampolla prèviament demandada. Moment incòmode, sovint, perquè costa que algú s’hi animi per allò que…, jo no en sé de vi i s’estén el pànic a fer el ridícul entre els companys de taula. Això s’ha d’acabar. Aquests consells us donaran pistes per sentir-vos còmodes a l’hora de tastar i fer el gest afirmatiu que permet al professional continuar servint el producte a la resta de comensals.

D’entrada, un concepte clau: ho confirmen els experts, un vi serà defectuós sempre que faci disminuir la percepció de les qualitats positives del producte, però sobretot, quan deixi d’oferir plaer a la persona que l’està bevent. Si no hi ha plaer, ens ho faran saber els sentits. Preneu nota.

El tap: TCA o TBA

És probable que hàgiu escoltat en algun moment de la vida la frase aquest vi té tap. No és que el vi tingui un tap surant a l’interior, sinó que el producte desprèn aromes -que es consideren defectuoses- vinculades al tap de suro que tapa l’ampolla. Com es detecta? Us vindrà un record d’humitat o cartó mullat quan us l’apropeu al nas. Tècnicament, això seria un TBA (Tribromoanisol) -una paraula més per aprendre-.

Un altre defecte relacionat amb el tap de suro seria l’anomenat TCA (Tricloroanisol), que en aquest cas, podria recordar l’olor que desprèn una aigüera bruta o draps mullats.

Podrit o animal

Hi ha altres defectes que s’associen a olors de productes podrits o animals. Es parla, per exemple, d’un problema de reducció quan apareixen aquests records a aigua estacada, a ous, o a cebes o alls podrits; i tindrà un problema de Brettanomyces quan el que ens arriba una olor desagradable d’animal, de quadres, d’estables, de granges…

Pega i acetona

També podeu descartar un vi que faci olor de pega, o que recordi l’acetona amb què ens traiem el color de les ungles. No estarà bé un vi que recordi el vinagre -aquest ‘defecte’ el podeu tenir més present perquè segur que sou consumidors habituals de vinagre per amanir-, perquè significarà que aquell vi té un problema amb l’acètic i no està apte per a compartir en una copa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa