VadeVi
Ramon Francàs: «El jurat dels Premis Vinari serà seriós, honest i valent»
  • CA

Els tasts dels Premis Vinari seran a cegues. És una pràctica habitual, en aquests tipus de certàmens?

Si tenen pretensió de ser seriosos, sí. Amb un tast a cegues, els tastadors no es deixen portar per cap altra consideració aliena a les propietats del vi. Ara bé, no sé si el sector del vi està preparat per admetre el resultat d’un tast a cegues, perquè hi poden haver sorpreses… Els tasts a cegues són cruels, fins i tot per a la gent que ens hi dediquem.

Vol dir que un vi de prestigi i de preu elevat podria quedar en evidència…

Això mateix, pot passar que guanyi un vi barat. I s’ha d’admetre el resultat.

I vostè, com a president del jurat, vetllarà perquè els resultats siguin absolutament honestos, sigui quin sigui el preu del vi.

El fet que hi hagi moltes persones que tasten fa que els criteris siguin variables, però la meva feina és assegurar que el procés es fa com cal, en les condicions adequades de copa, de llum i de servei, i que no es comet cap irregularitat. Els Premis Vinari són els primers d’abast nacional que es fan, i el rigor és una condició indispensable per a prestigiar el certamen. Suposo que no podrem evitar algunes crítiques, però si ho fem bé, amb honestedat, estarem ben tranquils.

La composició del jurat, integrat per enòlegs, sommeliers i premsa especialitzada ja és una garantia d’aquesta professionalitat, oi?

I de pluralitat, serà un tast inclusiu. L’enòleg s’enfronta a un vi i mira si té defectes d’elaboració, mentre que un periodista està format per trobar-hi primer les virtuts. Com que cadascú s’enfronta al vi des de diferents punts de vista, el tast serà equilibrat, que és el que busquem. I també garantim que els tastadors tenen experiència i prestigi professional.

Un jurat tan variat també és una garantia que no hi haurà interessos particulars en les puntuacions?

Exacte. En un concurs a cegues tots hem de ser molt valents, perquè ens enfrontem a cada vi sense condicionants. Un cop tenim els resultats, el sector ha de saber assumir-los. La nostra voluntat és ser absolutament honestos, i no només que ho sembli. Ens hi va el prestigi a tots, per això el jurat serà seriós, honest i valent.

A què atribueix que a Catalunya es consumeixin més vins forans que no pas autòctons, tot i ser un dels principals productors del món?

No passa a cap altre lloc del món. A l’aeroport de Barcelona hi ha vins de tot el món, però a l’Argentina no hi ha vins xilens. Si nosaltres no creiem en els vins que tenim aquí és difícil que un senyor de Lugo els valori. Hem de ser els prescriptors dels nostres vins, perquè són bons, no perquè ens posem l’estelada o la barretina.

Els Premis Vinari seran el primer concurs d’abast nacional de vins catalans. Quina importància té aquest certamen per al prestigi dels vins catalans?

Que el consumidor del carrer se n’adoni que els vins catalans estan millorant cada dia, i que es qüestioni com és possible que els vins de la Rioja siguin més consumits a Catalunya que a la Rioja, i que passin molt per davant dels catalans. Hem de resoldre moltes qüestions en aquest sentit, una de les quals és la prescripció. Tenim molt pocs mitjans de comunicació que ajudin, i la prescripció al món de la restauració encara no està consolidada. Entre tots hem d’explicar que tenim un gran patrimoni de present i de futur en els vins.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa