Els tres vins negres guardonats amb els Premis Vinari d’Or Foto: Jordi Borràs

En aquesta segona edició dels Premis Vinari, els vins negres s’han reivindicat i han assolit el protagonisme que se’ls pressuposa. Si l’any passat el Gran Vinari d’Or, el vi més ben puntuat de totes les categories, va ser un vi dolç, enguany el màxim protagonisme ha estat per al Mil·lennium 2011, un negre amb criança del celler Xavier Clua de la DO Terra Alta.

“L’elegància, la finor i la concentració són els seus principals atributs”, opina Rosa Domènech, propietària i enòloga del celler, juntament amb Xavier Clua, a l’hora d’explicar quins són els trets que creu que han fet guanyador el Mil·lennium 2011.

Però els negres no només s’han endut el premi gros. A més a més, en set de les 11 denominacions d’origen catalanes (lògicament, no comptem el cava), el vi més ben puntuat ha estat un negre: Catalunya, Costers del Segre, Montsant, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta.

Pel que fa als guanyadors en cadascuna de les tres categories en les que es classifiquen els vins negres als Premis Vinari, han estat l’empordanès Sauló 2013 del celler Espelt entre els Negres Joves (sense pas per fusta); el Clua Mil·lennium 2011 entre els Negres de Criança (amb un pas per recipients de fusta de fins a 12 mesos), que com hem dit, a més a més ha estat el millor vi del certamen en termes absoluts; i entre els Negres de Guarda (amb un pas per recipients de fusta superior a 12 mesos), el Plana d’en Fonoll Selecció Negre 2006 del celler cooperatiu Sant Josep, de Bot, emparat per la DO Catalunya.

Jaume Martí, director de màrqueting de l’Agrícola Sant Josep, explica el motiu pel qual aquest vi està inscrit a la DO Catalunya i no a la DO Terra Alta: “És un projecte amb una filosofia diferent de la dels vins tradicionals que elaborem al celler. Es tracta d’un vi de criança molt llarga –tot just estem començant a comercialitzar la collita del 2006– i elaborat amb un cupatge en el qual hi ha varietats de raïm internacionals, així que vam decidir diferenciar-lo d’aquesta manera de la resta de la nostra gamma, on predominen les varietats autòctones”.

En una anàlisi de les dades dels vins negres guardonats per veure quina és la varietat més utilitzada, la que s’enduria el títol de la “negra catalana”, tindríem un empat entre la garnatxa negra i la carinyena (samsó), que sovint fan parella en forma de cupatge. De fet, la majoria dels millors vins negres dels Premis són barreges de raïms en lloc d’una sola varietat. I no és estrany, així ha estat al llarg de la història vitivinícola catalana. Els vins monovarietals són una novetat introduïda l’últim terç del segle passat, juntament amb les varietats foranes.

El cupatge compensa

Elaborar vins mitjançant cupatges permet als productors compensar les qualitats d’un vi i oferir una complexitat i un equilibri més grans que amb els monovarietals. Així tenim el Gran Vinari d’Or, el Mil·lennium del Celler Xavier Clua de la Terra Alta, amb un cupatge basat en la garnatxa negra (60%), més un 20% de cabernet sauvignon, un 15% de sirà, un 5% de merlot i “traces de pinot noir”, amb una criança en bóta de 12 mesos. Seguint la línia del cupatge, els Vinari d’Or en les altres dues categories de vins negres han estat per a l’Espelt Sauló 2013 de l’Empordà, amb una composició varietal típica de la zona (lledoner negre [el nom de la garnatxa a l’Empordà] i carinyena, a parts iguals), i per al Plana d’en Fonoll Selecció 2006 DO Catalunya, elaborat amb un cupatge més variat (samsó, sirà, cabernet sauvignon, merlot i garnatxa negra).

No és fins que arribem al nivell de la Plata que trobem el primer i excel·lent exponent de monovarietal: el Petit Carlania 2013 de la Conca de Barberà, que utilitza la varietat estrella d’aquesta comarca, el trepat. També ha estat reconegut amb el guardó de millor Ecològic Jove.

El millor ecològic en Negres de Guarda i amb Vinari de Bronze, és per a la reduïda producció del vi 810 del celler Clos Pons, DO Costers del Segre, que està elaborat exclusivament amb marselan, una varietat fruit de l’encreuament dels raïms cabernet sauvignon i garnatxa, que dóna uns vins molt especiats.

Així mateix cal destacar l’excel·lent relació qualitat-preu dels vins negres guardonats. Tots els Ors de l’edició 2014 dels Premis Vinari estan per sota dels vint-i-dos euros de preu de venda al públic, i a més, la meitat dels premiats tenen un preu de venda inferior als 10 euros. Aquesta gran relació qualitat-preu és molt favorable respecte a la d’altres regions vinícoles amb qualificacions similars. Això fa molt fàcil als consumidors l’accés als vins catalans d’alta qualitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa