VadeVi
Viticultors del Cava preveuen un ‘xoc d’interessos’ amb pagesos extremenys i valencians
  • CA
Primer acte de campanya de Viticultors del Cava
Primer acte de campanya de Viticultors del Cava | JARC

!--akiadsense-->

!--akiadsense-->

Unió de Pagesos, JARC i Viticultors del Penedès han fet aquest dimecres el primer acte de campanya de la coalició Viticultors del Cava per a les eleccions del Consell Regulador de la DOP del Cava del proper 26 de juliol.

En declaracions a Vadevi, Jaume Domènech, candidat de les JARC assegura que “el principal perill al que s’enfrontaria la DO Cava és trencar l’equilibri que s’ha aconseguit en els darrers anys i que ha portat a elaboradors i viticultors a anar tots a una”.

Per primer cop a unes eleccions al Consell Regulador del Cava als Cens B, és a dir del titulars d’explotacions vitícoles que no són socis de cooperatives o societats de transformació, s’hi presenten tres candidatures: Viticultors del Cava, la coalició d’Unió de Pagesos, JARC i Viticultors del Penedès, pagesos viticultors de Requena a València i pagesos viticultors d’Almendralejo a Extremadura. És per això que s’haurà de votar i que a més com que són més de dues candidatures regirà la llei d’Hondt.

Domènech recorda que un dels èxits que s’ha aconseguit és que els interessos han estat els mateixos, “ens hem apropat molt viticultors i elaboradors i si els interessos són els mateixos l’èxit estarà garantit. Per exemple amb la proposta, que aquest any s’ha aconseguit, d’evitar el creixement dels nombre d’hectàrees, al Consell Regulador tothom tenia clar que no s’ha de crèixer més perquè si és així i es produeix més del que el mercat pot assimilar, al final sobraran ampolles de cava. Però si ara arriben viticultors d’altres regions que legítimament entenen que el creixement els beneficia, això pot trencar l’equilibri”.

Dels prop de 3.000 pagesos que estan cridats a votar en aquest cens, 200 corresponen a Extremadura, 400 a València i la resta a Catalunya. És per això que des de la coalició Viticultors del Cava fan una crida a la participació.

El candidat de les JARC, que ja havia estat vocal del Consell Regulador, recorda que això no vol dir no vetllar pels interessos de pagesos de tots els territori que engloba la DO Cava. Afirma que més enllà que els viticultors de fora de Catalunya sempre hi han estat, “sempre s’ha tingut cura per defensar a tots els pagesos, fossin d’on fossin”.

Ara bé, Domènech afirma que “només apostant per la qualitat del producte i per un creixement dels caves Premium s’aconseguirà que el sector tiri endavant i hauríem d’intentar mantenir la bona entesa que hi ha ahgut fins ara sota la presidència de Pere Bonet que ha fet una feina molt inclusiva”.

A l’acte d’aquest dimecres hi eren presents tots els candidats de la coalició. Els d’Unió de Pagesos, Antoni Borràs Bes, Sant Martí de Riucorb (Urgell) i el seu suplent, Miquel Sendra Ferrando, Aiguamúrcia (Alt Camp), els candidats de les JARC, Jaume Domènech Ferré, Sant Martí Sarroca (Alt Penedès) i la seva suplent, Isabel Vidal Marsal, Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), i els de l’Associació de Viticultors del Penedès, Joan Pascual Ferran, Sant Cugat de Sesgarrigues (Alt Penedès) i el seu suplent, Santiago Vallès Cerdà, Pla del Penedès (Alt Penedès).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa