Can Sala 1

!--akiadsense-->

A Sant Quintí de Mediona, a l’Alt Penedès, hi ha Can Sala, la casa celler on va créixer Dolors Sala i on es van elaborar les primeres collites de Freixenet.

L’any 2000 Josep Ferrer Sala, President d’Honor de Freixenet, va decidir restaurar l’antiga masia i posar al dia la instal·lació vinícola per elaborar un cava: Can Sala.

Juntament amb Josep Buján, històric enòleg de Freixenet, van seleccionar les dues millors parcel·les del paratge situat a Mediona. Les vinyes de més de 75 anys amb produccions molt baixes són ideals per a l’elaboració d’un cava de criança molt llarga.

Can Sala
Can Sala

Can Sala Brut Nature 2017 és un Cava de Paratge Qualificat, això vol dir que se situa a la cúspide qualitativa del vi europeu. Ha passat una sèrie de requisits especialment estrictes per aconseguir aquesta distinció, que és la màxima categoria dins de la Denominació d’Origen Cava.

Can Sala
Can Sala

Però tot i que aquesta distinció és nova, acabada d’estrenar, i que reflecteix la modernitat i qualitat dels nous caves, Can Sala recupera l’estil de l’etiqueta d’aquella primera ampolla que es va fer al celler. Es treballa per gravetat i l’elaboració solament es diferencia de la de fa un segle en la introducció del fred controlat per a les fermentacions en uns dipòsits d’acer inoxidable mòbils. Fins i tot se segueix utilitzant una antiga premsa de fusta del 1900, provinent de la Xampanya i que va adquirir Joan Sala Tubella, avi matern de Josep Ferrer.

Premsa històrica a Can Sala
Premsa històrica a Can Sala

Aquest cava s’elabora amb dues varietats autòctones: parellada i xarel·lo. El cupatge varia cada anyada per fer de cada nova collita una experiència singular. La seva criança mínima en rima és de set anys, amb tap de suro natural. I només se’n produeixen unes 12.000 ampolles anuals i 300 màgnums.

Es va estrenar al mercat amb l’anyada del 2004 però, en funció de les condicions climatològiques, no s’elabora tots els anys. Els raïms es cullen a mà, se seleccionen curosament i es traslladen al celler en petites caixes.

Can Sala 5

El resultat d’aquesta minuciosa elaboració és un cava eminentment gastronòmic i segons el seu enòleg, Josep Bujan, “atresora els gustos dels caves de fa 50 anys, amb la recuperació de la metodologia tradicional de fa 100 anys”.

Tant és així que va aconseguir el Premi Vinari d’Or en la categoria d’Escumosos Antigues Reserves en l’edició 2016, s’ha situat a la llista dels 10 Best Sparkling Wines in the World 2014, elaborada per Effervescents du Monde o les medalles d’or obtingudes en el Mundis Vini 2012 de Neustadt, el Concurs Internacional CINVE 2014 de Valladolid o en el Bacchus 2015 de Madrid. També ha estat distingit amb la medalla de plata a The Champagne & Sparkling Wine World Championships 2014 de Bristol i de bronze en el Decanter World Wine Awards 2013 de Londres.

Can Sala és un dels caves més selectes de la col·lecció Cuvées de Prestige, un passeig pel passat, una tornada als orígens i el descobriment d’un homenatge a aquelles persones que van fer possible el naixement de la marca Freixenet.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere a gener 28, 2018 | 14:46
    Pere gener 28, 2018 | 14:46
    Informació. Sobre catas iprodductes Salutacions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa