La Denominació d’Origen Cava ha presentat la nova normativa que regirà les seves etiquetes a partir del gener de 2021. En un acte celebrat aquest dijous a La Pedrera de Barcelona, amb força presència d’elaboradors, el president de la DO, Javier Pagés, ha estat l’encarregat d’explicar les noves regles per informar el consumidor de quin producte està adquirint, entre les que destaca especialment la possibilitat d’especificar la zona i la subzona on ha estat elaborat.
Pagés, acompanyat del sommelier d’elBulliFoundation, Ferran Centelles, ha destacat la feina “brutal” que s’ha fet per aconseguir aquest nou reglament. Tot i que “treballa sobre l’origen”, com ha destacat el president de la DO Cava, també hi ha alguns canvis pel que fa a la divisió dels caves segons el temps de guarda i, en el cas dels escumosos de guarda més llarga, també sobre les exigències de qualitat i sostenibilitat.

Pel que fa a les zones, i per distingir els diversos indrets on s’elabora el cava, la DO ha decidit crear Comtats de Barcelona (dividit en Serra de Mar, Valls d’Anoia-Foix, Conca del Gaià, Serra de Prades i Pla de Ponent), Valle del Ebro (Alto Ebro i Valle del Cierzo), Viñedos de Almendralejo i una zona per als elaboradors de cava del País Valencià que encara no ha estat batejat.
A partir de 2022, a més, les dues grans divisions del cava per guarda seran entre Cava de Guarda (9-18 mesos) i Cava de Guarda Superior (a partir de 18 mesos). A l’interior del segon grup es distingirà entre Reserva (18-30 mesos), Gran Reserva (30-36 mesos) i Cava de Paratge Qualificat (+36 mesos). A més, però, els caves de Guarda Superior hauran de complir més requisits: provenir de vinyes de com a mínim 10 anys i 100% ecològica i que tinguin una producció màxima de 10.000kg de raïm per hectàrea.

“És un pas endavant”, ha valorat Pagés, que ha afegit que “el sector decideix que tot aquell producte que està fet per a guarda superior ha de venir d’una vinya ecològica i sostenible”. Per certificar-ho, és clar, hi haurà un registre específic gestionat per la mateixa DO. Els elaboradors, a més, també podran demonar el segell de 100% Elaboració Integral, que garantirà que els seus productes, de principi a fi, han estat elaborats a la mateixa propietat. Una altra distinció que permetrà identificar la qualitat de cada cava.
Ara les dades obligatòries que ha de tenir una ampolla de la DO Cava són l’esment de la DO, la marca comercial, el tipus de criança, el tipus de cava segons el sucre, el volum, el grau alcohòlic, l’empresa elaboradora, el municipi i el país. En endavant, com ha explicat Pagés, també es podrà afegir de manera opcional la regió –tant la zona com la subzona– com el segell d’Elaboració Integral i si el cava és de Guarda o de Guarda Superior.
Preguntat sobre Corpinnat, Pagés ha declarat que no sap si aquest nou reglament, pensat per distingir perfectament tots els productes de la DO, ajudaria prou a refredar el conflicte amb alguns cellers però que, sent productors “de la mateixa terra”, li agradaria que anessin tots a una.