VadeVi
La Generalitat fa costat a la DO Cava per limitar el seu creixement
  • CA
La segona Cimera del Cava ha estat multitudinària
La segona Cimera del Cava encapçalada per la consellera Jordà M.R.F.

!--akiadsense-->

El departament d’Agricultura de la Generalitat dona suport a la DO Cava en la seva voluntat de no incrementar les hectàrees de vinya. El departament de la consellera Teresa Jordà es posiciona així al costat del Consell Regulador del Cava arran de la sentència del sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que anul·la la resolució del Ministeri d’Agricultura que va limitar el creixement de la DO Cava en la campanya de 2018.

La Generalitat de Catalunya ja es va personar com a part interessada davant del recurs presentat per la Junta d’Extremadura i ara, “la sentència del TSJ dona dret a que uns territoris concrets puguin interferir en les decisions del Ple del Consell Regulador de la DO Cava, fet que trencaria amb el concepte de DO i el seu sistema de governança”.

El departament d’Agricultura ha donat suport des del primer moment a la recomanació del Consell Regulador de la DO Cava de no incrementar la superfície de vinya per a cava, pel risc de desequilibrar l’oferta i la demanda i evitar la devaluació de la denominació d’origen, que es començava a apuntar.

Tot i que el Consell Regulador ha estat presentant recomanacions de no augmentar la superfície de vinya per a cava, des del primer any del nou règim europeu de regulació de plantacions, no és fins l’any 2017 que el MAPA les té en compte. Tot i així, només es va estimar parcialment, permetent les noves plantacions, les replantacions i les conversions fins un límit màxim de 57,4 hectàrees.

Des d’Agricultura recorden que aquesta limitació afecta a tota la regió de la DO Cava i per tant “en cap cas és discriminatòria respecte als territoris d’Almendralejo i Requena”. En el comunicat fet públic, la Generalitat apunta que la recomanació del Consell Regulador es va justificar amb “un estudi molt rigorós, de les Universitats de la Rioja i Rovira i Virgili, que analitzava el desequilibri que s’estava produint entre la producció i el mercat, i que amb noves superfícies encara s’agreujaria”. Aquesta recomanació va ser votada a favor per part de tots els vocals representants dels viticultors i elaboradors.

Segons la Generalitat, “malauradament, els fets demostren clarament que l’estudi esmentat no s’equivocava en les seves conclusions. L’excés d’oferta de raïm del 2019, amb uns rendiments normals, ja es va traduir en una forta caiguda de preus, i que ja s’està notant en una baixada de preus del producte acabat, per tant en una devaluació de la DO”

Aquesta sentència, que es pot recórrer davant del Tribunal Suprem, no té per què tenir efectes immediats sobre la limitació de noves superfícies de vinya per a cava, ja que les autoritzacions de noves plantacions ja van ser atorgades i no es poden modificar.

En el mateix comunicat recorden que “des l’actual campanya de plantació i durant tres anys, el ministeri d’Agricultura ha resolt la limitació total de noves plantacions, de replantacions i de conversió de drets de vinya amb destinació de la seva producció de cava”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa